Dostupni linkovi

Kraj financijske blokade Federacije BiH


Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u novom sazivu
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u novom sazivu

Izaslanici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojili su proračun za 2019. godinu, ranije usvojen u Zastupničkom domu, u iznosu od 2,65 milijardi maraka (više od 1,35 milijardi eura).

Proračun je usvojen sa 49 glasova "za", jednim "suzdržim" i nijednim "protiv".

Zbog neusvajanja proračuna Federacija BiH bila u financijskoj blokadi još od prvi veljače.

Izaslanik Damir Marjanović iz Naše stranke kazao je kako je ovo dokaz da je u Federaciji BiH na djelu politika svršenog čina.

"To samo pokazuje koliko su prethodne vlasti, izbjegavajući da idu u privremeno financiranje, ustvari nesigurne u svoj budžet, odnosno koliko on ne valja. Imate budžet od dvije milijarde i 600 milijuna, a za obrazovanje i nauku izdvaja devet milijuna. To definitivno nije budžet koji ohrabruje mlade ljude da ostanu ovdje, jer osnova svake države je obrazovanje i nauka. Dovoljno je da kaže da se dva puta izdvaja više za rad oba doma Parlamenta FBiH, nego za nauku", kazao je Marjanović.

Zvonko Marić iz Saveza za bolju budućnost kaže kako su ovim potezom građani Federacije BiH na neki način ucijenjeni.

"Ono što je i posebna ucjena i građana da smo morali izglasati budžet koji nije dobar. Ovaj dokument ne može nam ponuditi jasnu viziju šta vlada namjerava da uradi. Neprihvatljivo je da se on usvaja po hitnom postupku, a to je najvažniji dokument kojeg ovaj parlament treba usvojiti", istakao je Marić.

Nakon više četiri mjeseca od održavanja parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini u Sarajevu je u srijedu i konstituiran novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čije je popunjavanje bio dugo predmet političkih previranja.

Njegovim konstituiranjem otvara se put i za konstituiranje svih drugih nivoa vlasti, koje će činiti predstavnici tri nacionalne stranke, a to su Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), što je nastavak njihove vladavine koja traje više od dva desetljeća.

Uredbu o dosadašnjem načinu popunjavanja ovog zakonodavnog tijela Ustavni sud BiH stavio je van snage još krajem 2016. godine, zbog toga je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) morala donijeti novo uputstvo kojim se u novi saziv ovog doma bira 55 izaslanika, a tri nedostajuća mandata iz reda srpskog naroda bit će potvrđena dopunskom odlukom. Tako je u novi Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 izabrano je 55 izaslanika i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog, 14 iz srpskog, te sedam iz reda ostalih.

U Klub bošnjačkog naroda mandati su dodijeljeni Hadisu Jusiću, Hajrudinu Haliloviću, Senadu Ahmetoviću, Fahrudinu Skopljaku, Senadu Aliću, Dževadu Hadžiću, Rami Isaku, Jasminu Duvnjaku, Jasminku Kapiću, Nijazu Musiću, Elvedinu Mušanoviću, Alisi Hajdarović, Zvonki Mariću, Aljoši Čampari, Samiru Suljeviću, Jasenku Tufekčiću i Senadu Čelji.

U Klubu hrvatskog naroda mandati su dodijeljeni delegatima Anelu Šahinoviću, Iliji Iliću, Borisu Krešiću, Ivi Tadiću, Edimu Fejziću, Marku Sarafu, Zdenki Džambas, Iliji Nakiću, Tomislavu Martinoviću, Damiru Džebi, Ivi Ragužu, Mariji Iličić, Zdravku Bešliću, Tomislavu Mandiću, Damiru Marjanoviću, Ivanu Iviću i Stipanu Šarcu.

Mandate u Klubu srpskog naroda dobili su Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Daliborka Milović, Ljubinka Atanasijević, Vesna Saradžić, Zora Dujmović, Smiljana Viteškić, Igor Stojanović, Duško Radun, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Velimir Tanović i Drago Puzigaća.

Iz reda ostalih mandati su dodijeljeni Rasimu Kantareviću, Mireli Trepanić, Sandri Imširović, Segmedini Srni Bajramović, Viboru Handžiću, Aneru Žuljeviću i Sejadu Tatarinu.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kaže kako se ovim konsenzusom otvara mogućnost konstituiranja i drugih nivoa vlasti u BiH.

"Po zakonu ovaj dom bira i izaslanike Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Time se stvaraju uvjeti da se i to zakonodavno tijelo na državnoj razini formira. Nakon toga otvara se mogućnost konstituiranja Vijeća ministara BiH i tada onda možemo očekivati da se ispunjavaju uvjeti koje su pred nas postavile međunarodne institucije", kazao je Čavara.

'Nismo se borili za ovakvu BiH'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Na konstituirajućoj sjednici u rukovodstvo Doma za predsjedatelja je izabran Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH, a njegov prvi zamjenik je Aljoša Čampara iz SDA.

Žarko Vujović, kojeg su predložile za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda stranke iz Bh. bloka nije dobio potrebnu većinu.

Goran Borćeta iz SNSD-a otvoreno je kazao da u Federaciji BiH Srbe mogu predstavljati samo Srbi iz stranaka koje imaju sjedište u Banjaluci.

"Klub Srba nije imenovao šefa kluba, niti kandidata za dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, jer nismo predložili kandidate koji dolaze iz autentičnih srpskih stranaka. Nadam se da će to biti u što skorije vrijeme", istakao je Borćeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG