Dostupni linkovi

Glavni državni advokat kaže da je 'lično odobrio' pretres Trumpove kuće


Donald Trump napušta Trump Tower dva dana nakon što je FBI izvršio pretres njegovog Mar-a-Lago doma u Palm Beachu na Floridi
Donald Trump napušta Trump Tower dva dana nakon što je FBI izvršio pretres njegovog Mar-a-Lago doma u Palm Beachu na Floridi

Američki državni advokat Merrick Garland potvrdio je da su savezni agenti pretražili imanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi kako bi ispitali da li je nezakonito uklonio dokumentaciju iz Bijele kuće dok je odlazio s dužnosti.

Garland, najviši državni dužnosnik za provođenje zakona, rekao je da je lično odobrio odluku o pretresu Trumpove kuće.

Rekao je da je Ministarstvo pravosuđa zatražilo od suda da otpečati nalog za pretres podnesen u sklopu istrage zbog "značajnog javnog interesa".

Garlandovo Ministarstvo pravosuđa suočilo se sa žestokim kritikama i online prijetnjama nakon pretresa.

Trumpove pristalice i neki od njegovih kolega republikanaca u Washingtonu optužili su demokrate da saveznu birokratiju koriste kao oružje kako bi ciljali na Trumpa.

FBI je rekao da je naoružana osoba pokušala provaliti u njihov ured u Cincinnatiju rano u četvrtak. Lokalna policija rekla je da su policajci razmijenili pucnjeve s osumnjičenim muškarcem koji je nosio pancir.

Garland je osudio napade na zaposlenike FBI-a i Ministarstva pravosuđa. "Neću šutke stajati sa strane kada je njihov integritet nepravedno napadnut", rekao je.

Ovosedmični pretres Mar-a-Laga izazvala je političku oluju u ionako podijeljenoj zemlji i dolazi u trenutku kada Trump razmatra još jednu trku u Bijelu kuću.

Vodeći republikanci okupili su se oko bivšeg predsjednika, koji je u vrijeme pretresa bio u New Yorku.

Trump je također osudio pretres kao politički motivisan i "naoružavanje" Ministarstva pravosuđa.

“Ovako nešto se nikad prije nije dogodilo predsjedniku Sjedinjenih Država”, rekao je Trump.

Policajci i pripadnici sigurnosne službe ispred Mar-a-Lago imanja
Policajci i pripadnici sigurnosne službe ispred Mar-a-Lago imanja

Prema navodima Reutersa, Eric, jedan od Trumpovih sinova, rekao je ranije za Fox News kako se pretraga odnosi na kutije sa dokumentima koje je Trump donio sa sobom iz Bijele kuće, a da njegov otac već mjesecima surađuje s Nacionalnim arhivom po tom pitanju.

Američki predsjednici prema Zakonu o predsjedničkim dokumentima moraju prenijeti sva svoja pisma, radne dokumente i emailove u Nacionalni arhiv.

Nekoliko dana nakon pretresa Trump je ispitivan u uredu Letitie James, glavne tužiteljice države New York, koja istražuje poslovne prakse Trumpove organizacije.

Američki mediji izvijestili su da se Trump više od 400 puta pozivao na svoje zakonsko pravo da ne odgovara na pitanja tokom ispitivanja o navodnoj prijevari u njegovom obiteljskom poslu s nekretninama.

James sumnja da je Trumpova organizacija lažno precijenila vrijednost nekretnina prilikom podnošenja zahtjeva za bankovne zajmove, dok ih je podcjenjivala kod poreznih vlasti kako bi platila manje poreza.

Trump je rekao da "nije imao izbora" nego pozvati se na Peti amandman, koji dopušta pojedincima da tokom ispitivanja ne odgovaraju na pitanja.

"Odbio sam odgovoriti na pitanja u okviru prava i privilegija koje Ustav Sjedinjenih Država daje svakom građaninu", rekao je u izjavi.

Ministarstvo pravde SAD takođe ispituje navodnu umiješanost Trumpa u napore da se ponište rezultati izbora kada su izgrednici upali na američki Kapitol 6. januara 2021. u pokušaju da preokrenu Trumpov poraz na izborima.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG