Dostupni linkovi

FBI kupio špijunski softver Pegasus od izraelske kompanije


Federalni istražni biro kupio špijunski softver Pegasus.
Federalni istražni biro kupio špijunski softver Pegasus.

Federalni istražni biro Sjedinjenih Američkih Država objavio je u srijedu da je nabavio i testirao hakerski alat koji je napravila izraelska kompanija za nadzor NSO Group, ali je američka agencija za provođenje zakona rekla da ga nije koristila za bilo kakvu istragu.

Firma za nadzor, koja proizvodi softver Pegasus, bila je upletena u kontroverzu nakon otkrića da su vlade i druge agencije zloupotrijebile njene alate za hakiranje iPhone uređaja.

Kompanija NSO je rekla da je tehnologija namijenjena pomoći u hvatanju terorista, pedofila i okorjelih kriminalaca.

Apple trenutno tuži kompaniju zbog kršenja njenih korisničkih uvjeta i ugovora o uslugama.

"FBI je nabavio ograničenu licencu samo za testiranje i ocjenu proizvoda, nije bilo operativne upotrebe za podršku bilo kakvoj istrazi", rekao je glasnogovornik FBI-ja u izjavi.

Kompanija NSO, koja je dugo držala svoju listu klijenata u tajnosti, rekla je da svoje proizvode prodaje samo "provjerenim i legitimnim" vladinim klijentima.

Istraživači sigurnosti i akademici su otkrili da je NSO-ov alat korišten protiv političkih disidenata, novinara i aktivista.

Američko Ministarstvo trgovine dodalo je NSO na crnu listu prošle godine, ograničavajući američkim kompanijama da posluju s njim, zbog zabrinutosti za ljudska prava.

Kritičari su se zapitali zašto bi glavna američka agencija za provođenje zakona morala platiti pristup ozloglašenom alatu za nadzor koji su opsežno istraživali cyber detektivi od javnog interesa ako je njen interes toliko ograničen.

"Potrošiti milione dolara da se pune džepovi kompanije za koju je nadaleko poznato da serijski omogućava široko rasprostranjena kršenja ljudskih prava, moguća krivična djela i operacije koje ugrožavaju vlastitu nacionalnu sigurnost SAD-a definitivno je zabrinjavajuće", rekao je Ron Deibert, direktor Citizen Lab, organizacije za sigurnost na internetu Univerziteta u Torontu koji je razotkrio desetine Pegasus hakova od 2016.

Glasnogovornik FBI-ja nije rekao ni koliko je agencija platila NSO grupi ni kada, ali je New York Times prošle sedmice objavio da je dobila jednogodišnju licencu za pet miliona dolara, testirajući je 2019.

U srijedu je The Guardian citirao izvor upoznat s dogovorom koji je rekao da je FBI platio četiri miliona dolara za obnavljanje licence, ali nikada nije koristio špijunski softver, koji se infiltrira u pametni telefon mete, dajući pristup svim njegovim komunikacijskim i lokacijskim podacima i pretvarajući ih u daljinski uređaj za prisluškivanje.

XS
SM
MD
LG