Dostupni linkovi

Mobiteli finskih diplomata hakovani špijunskim softverom


Softver Pegasus razvila je izraelska špijunska kompanija NSO Group.

Mobilni uređaji finskih diplomata koji rade u inozemstvu hakovani su upotrebom sofisticiranog špijunskog softvera, saopćila je u petak vlada nordijske zemlje.

Finsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su žrtve bile meta putem softvera Pegasus koji je razvila izraelska špijunska kompanija NSO Group.

Softver se može neprimjetno infiltrirati u mobilni telefon i omogućiti njegovim operaterima da dobiju pristup sadržaju uređaja i historiji lokacija.

"Visoko sofisticirani zlonamjerni softver zarazio je Apple ili Android telefone korisnika bez njihova znanja i bez ikakvih poteza korisnika”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

"Pomoću špijunskog softvera, počinioci su možda mogli prikupiti podatke s uređaja i iskoristiti njegove karakteristike."

Jarmo Sareva, finski zvaničnik za cyber sigurnost, nije želio otkriti o kojim prikupljenim podacima je riječ, ali je rekao da prema vladinim protokolima, informacije koje se prenose telefonom moraju biti javne ili povjerljive na najnižem nivou.

Nije želio reći koliko je diplomata pogođeno i u kojim zemljama su stacionirani.

Upitan za koga se vjeruje da stoji iza špijunaže, on je rekao: "Mi naravno sumnjamo", ali je odbio precizirati.

Kompanija NSO Group postala je centar kontroverzi nakon što je međunarodni medijski konzorci u julu izvijestio da je špijunski softver Pegasus korišcten u pokušajima hakovanja pametnih telefona koji pripadaju novinarima, aktivistima za ljudska prava, biznismenima i zvaničnicima u oko 50 zemalja.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG