Dostupni linkovi

Srušena ilegalno izgrađena crkva u dvorištu Fate Orlović


Obaranjem zvonika crkve u Konjević Polju kod Bratunca, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), okončana je posljednja faza njenog rušenja, čime se realizovala i presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Rušenje je počelo u subotu ujutro (5. juni).

Nakon izmještanja pravoslavne crkve u Konjević Polju iz njenog dvorišta Fata Orlović izjavila je za agenciju FENA kako je poslije više od 20 godina dočekala pravdu.

Fata Orlović (na fotografiji, 5. juni 2021.): Zahvaljujem sama sebi na istrajnoj borbi
Fata Orlović (na fotografiji, 5. juni 2021.): Zahvaljujem sama sebi na istrajnoj borbi

"Eto, dočekali smo. Mislim da je svakome ova crkva bila bol, jer je napravljena u inat. Ko je god pogledao u nju zna da je njegovo dijete ubijeno. Zahvaljujem onima koji su je izmjestili i neka je nose i prave na svojoj zemlji, nisam protiv. Svačija krv je jednaka, a nisam htjela dirati crkvu, oni su je napravili i hvala Bogu oni su je i uklonili. Zahvaljujem sama sebi na istrajnoj borbi. Sve je dobro prošlo", kazala je Orlović, navodeći da je naročito sretna što je istrajala u borbi budući da je od penzije supruga plaćala sudske troškove.

Fata Orlović je najavila da će na mjestu gdje je bila crkva svojoj djeci napraviti kuću.

Crkva podignuta prije 23 godine

Fata Orlović (78) vodila je dugogodišnju pravnu bitku s vlastima Republike Srpske, jer je u dvorištu njene kuće u Konjević Polju ilegalno izgrađena pravoslavna crkva.

Crkva je, u njenom dvorištu, napravljena 1998. godine, u vrijeme kada je ona bila u izbjeglištvu. Do početka rata u BiH (1992. godine), imanje je pripadalo Fatinom suprugu, koji je sa još 20 članova porodice ubijen u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Imovina porodice Orlović je oduzeta u korist Crkvene opštine Drinjača, a Orlovići u tom trenutku nisu ništa znali o postupku eksproprijacije. Nakon rata u BiH, u skladu s provedbom Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji podrazumijeva vraćanje imovine prijeratnim vlasnicima, porodici Orlović je imovina vraćena, osim parcele na kojoj je izgrađena pravoslavna crkva.

Odluka Suda u Strazburu

Fata Orlović je, nakon što crkva nije uklonjena ni nakon mnogobrojnih tužbi, ročišta i sudskih presuda, je pomoć potražila i na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji je u oktobru 2019. godine donio pravosnažnu presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović, sa krajnjim rokom za izvršenje presude 1. aprila 2020. godine.

Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u februaru 2020. godine, crkva je ispražnjena.

Prema odluci Skupštine Opštine Bratunac određeno je da bude prebačena na novu lokaciju, u centar obližnjeg Bratunca, udaljenog dvadesetak kilometara od Konjević Polja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata) u januaru ove godine na pitanje na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH (jedan od dva doma Parlamenta BiH) je rekao da je "proces uklanjanja same crkve zaustavljen zbog pandemije korona virusa, te da će on biti nastavljen u proljeće 2021. godine".

Ambasada Sjedinjenih Država u BiH, u okviru obilježavanja Mjeseca ženske povijesti, odala je 3. marta priznanje Fati Orlović za upornu borbu za pravdu u ostvarivanju svojih imovinskih prava.

Na Facebook stranici Američka ambasada je objavila da ovaj mjesec obilježavaju odavanjem priznanja hrabrim bosanskohercegovačkim ženama.

"Ženama koje su se dostojanstveno suočile sa izazovima i koje predstavljaju uzor, ne samo ženama i djevojkama, već i svim ljudima, u svim aspektima društva. Zahvaljujemo svakoj od vas na onome što radite svaki dan i što svima pokazujete što hrabre žene mogu postići", napisali su iz američke ambasade u BiH.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je, zaključno s 1. decembrom 2020. godine, 395 presuda protiv BiH, pri čemu su tužbu podnijeli pojedinci ili više njih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG