Dostupni linkovi

Istekao rok za izmještanje, crkva i dalje u dvorištu Fate Orlović


Fata Orlović se od 2000. godine bori da se crkva izmjesti iz njenog dvorišta
Fata Orlović se od 2000. godine bori da se crkva izmjesti iz njenog dvorišta

Uklanjanje nelegalno izgrađene crkve iz privatnog dvorišta Fate Orlović u mjestu Konjević Polje još nije počelo, iako je prije više od mjesec dana istekao rok iz presude Suda za ljudska prava u Strazburu.

"Ne uklanjaju ništa, niti meni iko išta javlja. Oni rade druge stvari. Dođite, pa ćete vidjeti bagere, kamione, strugače da rade cestu", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Fata Orlović i dodaje: "Ima sud i zakon, hoću da se nosi".

U njenom dvorištu u mjestu Konjević Polje, na istoku Bosne i Hercegovine, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) crkva je napravljena 1998. godine. Ona je u to u vrijeme sa sedmero djece bila u izbjeglištvu.

Prethodno je plac na kome je sagrađena, izuzet u korist Crkvene opštine Drinjača, a da nikada nije bila obaviještena o postupku eksproprijacije.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u oktobru 2019. godine donio je presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović, a rok za izvršenje presude bio je 1. april 2020. godine.

Izmještanje nakon pandemije

U februaru ove godine je crkva ispražnjena i određeno je da bude prebačena na novu lokaciju, u centar obližnjeg Bratunca, udaljenog dvadesetak kilometara od Konjević Polja, a prema odluci Skupštine Opštine Bratunac.

No, sve je stalo zbog pandemije, kaže za RSE, advokat porodice Orlović Rusmir Karkin.

"S obzirom na korona zakon i da su svi parnični i vanparnični postupci zaustavljeni do okončanja vanrednih okolnosti, takva je sudbina i ovoga predmeta. Organi koji su zaduženi za provođenje te odluke, odnosno sudovi i upravni organi, općinski su u stanju nedjelovanja, tako da će i u ovom slučaju doći do zastoja", navodi Karkin.

"Nadam se", dodaje, "da će i nakon normalizacije stanja u državi i završetka pandemije ovaj postupak dovršiti, s obzirom da je on krenuo prije proglašenja pandemije".

"Provedene su mnoge pripremne radnje koje upućuju na to da bi do izmještanja ovog ilegalno izgrađenog vjerskog objekta sa privatne imovine došlo u nekom dobrovoljnom roku", ocjenjuje Karkin.

Pitanje finansiranja

Za provođenje presude zadužen je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Direktor ove institucije, Marko Aćić za RSE pojašnjava da će, nakon što se sve mjere uvede zbog pandemije ukinu, početi sa aktivnostima na rušenju.

"Mi smo napravili radnu grupu za provođenje i napravili smo sastanak sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja se saglasila vezano za izmještanje crkve. Do ovoga momenta pokretnosti crkve su iznesene", navodi Aćić.

Direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske je, kaže Aćić, uradila procjenu koliko bi koštalo izmiještanje crkve i urađen je predračun radova.

"Sada treba ponovno da se sastane Komisija i da uputimo Savjetu ministara Bosne i Hercegovine zahtjev da vidimo kako ćemo finansirati sami projekat. Pod tom mislim i na raspisivanje tendera i na izbor izvođača, jer ne može se samo poslati bager, pa da sruši crkvu. Procjenjuje se da će biti potrebno oko 75.000 konvertibilnih maraka (33.000 eura)", kaže Aćić.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Sastanak Komisije biće, kako kaže Ačić, zakazan naredne sedmice, kako bi se mogli priključiti svi članovi, uključujući i one kojima su za sada zabranjena službena putovanja i nakon što se provedu procedure, krenuće se u realizaciju.

Advokat Rusmir Karkin uvjeren je da će presuda biti provedena.

"Realno gledajući, nadam se da će ovaj postupak biti završen u što kraćem roku, čim se steknu uslovi za to", ocjenjuje Karkin.

Strazbur nakon bezuspješne borbe u BiH

Presuda Suda u Strazburu došla je nakon višegodišnje pravne bitke na lokalnim sudovima koju je Fata Orlović počela 2002. godine, sa zahtjevom da se crkva ukolini sa privatnog imanja.

Evropski sud za ljudska prava presudom po kojoj se nalaže da se imovina vrati u posjed, utvrdio je kao propust "vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu".

Tužena država, odnosno Bosna i Hercegovina, kako je navedeno u saopćenju Suda nakon presude, treba da osigura izvršenje dviju odluka koje su donijete u korist podnositelja predstavke, a naročito, uklanjanje crkve sa njihove imovine, najkasnije u roku od tri mjeseca nakon što ova presuda postane konačna".

Kako se Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, garantuje pravo na slobodan povratak izbjeglica i pravo na povrat imovine, Republika Srpska je 1998. godine donijela Zakon o prestanku primjene Zakona o korištenju napuštene imovine.

Iako je Orlovićima utvrđeno pravo na potpuni povrat imovine, vraćena je sva, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva.

Suprug Fate Orlović i više od 20 drugih srodnika ubijeni su u genocidu u Srebrenici 1995. godine, a imovina je pripadala njemu i njegovom bratu. Sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG