Dostupni linkovi

Zapošljavanje u Domu zdravlja: Poznanici na molbu, ostali na čekanje


Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo

Da je Bosna i Hercegovina raj za političare, a i za direktore, svjedoči priča koju su istražili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Najmanje četiri godine bivši direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo (KS) Slobodan Trninić neplanski je zapošljavao, mahom poznanike, rodbinu članova Upravnog odbora ove ustanove, kao i djecu dugogodišnjih uposlenika.

Tako je, bez konkursa, za četiri godine zaposlio 587 osoba. Za njihove plate Zavod zdravstvenog osiguranja nije izdvajao novac i to je išlo nauštrb kvalitetnije zdravstvene usluge pacijenata.

Dok su pojedinci bezuspješno slali molbe za posao, Slobodan Trninić je od 2007. do 2010. godine zaposlio poznanike i djecu dugogodišnjih uposlenika.

Jedna od njih je i doktorica Mahira Kukavica-Durić, kćerka Fadile Kukavice, penzionisane doktorice koja je radila u Domu zdravlja "Stari Grad". U to vrijeme, kako je rekla Kukavica novinarima CIN-a, prednost je davana djeci uposlenika.

"Čujte, realno, i logično je to, ali ona je bila sa izvanrednim uspjehom. Odradila je staž, a zvršila je fakultet na vrijeme, Aao gospodinu Trniniću imam tako visoko mišljenje, jer je on uvijek vodio računa da našoj djeci pomogne, prije svega", kaže Fadila Kukavica-Durić.

Osim što je kćerka uposlenice, Mahira je i snaha Amire Durić, koja je od 2005. do 2009. godine bila predsjednica Upravnog odbora Doma zdravlja. Durić negira da je na bilo koji način urgirala za posao svoje snahe.

Mahira Kukavica-Durić od 2010. godine ne radi u Domu zdravlja "Stari Grad" i nije bila dostupna za razgovor sa novinarima CIN-a.

Posao je dobilo i dvoje djece Fate Mujan, tehničke sekretarice Doma zdravlja "Centar", koja u ovoj ustanovi radi preko 35 godina. Njena kćerka Anela radi kao fizioterapeutski tehničar, a sin Alen kao evidentičar.

Mujan kaže da su djeca samo donijela papire u Dom zdravlja i predala.

"Ništa ja tu nisam urgirala. Mada, normalno, kad su gore donijeli papire, znali su da su moja djeca. Je li to nešto imalo privilegiju", pita se Mujan.

Svjetlana Kapetanović (60), supruga Osmana Kapetanovića, tadašnjeg načelnika Sanitarne inspekcije Kantona Sarajevo zaposlila se na isti način.

Transfuziologija, ilustrativna fotografija
Transfuziologija, ilustrativna fotografija

Kapetanović je specijalistkinja transfuziologije i do tada je radila u Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH kao rukovodilac Odsjeka za laboratorijsku obradu krvi.

U jesen 2008. godine Zavod je protiv Svjetlane Kapetanović podnio prijavu Tužilaštvu KS-a zbog sumnje da je mijenjala podatke o krvnim grupama pacijenata.

Kapetanović je u januaru 2009. godine na vlastiti zahtjev sa Zavodom zaključila sporazum o prestanku radnog odnosa i iste godine se zaposlila u Domu zdravlja "Centar". Uz dodatne edukacije sve do penzionisanja je tu radila kao ljekar porodične medicine.

Na pitanje novinarke CIN-a kako se zaposlila u Domu zdravlja, Kapetanović je odgovorila: "Ja ne znam, moj muž je predao papire".

Njen suprug Osman je rekao: "Ako se neće doktori između sebe poznavati, mislim da tu nema šta... poznanstva su privatna stvar".

Danas u Domu zdravlja najviše nedostaje radiologa, otorinolaringologa i neuropsihijatara.

Prema spisku zaposlenih do kojeg je došao Centar za istraživačko novinarstvo, od 587 ljudi koje je Trninić zaposlio, samo jedan je specijalista neuropsihijatar. Ali, primljeno jesu: pet prodavača, dva tekstilna tehničara, dva aranžera, dva kuhara, cvjećar, tapetar, učitelj...

Zbog neplanskog zapošljavanje, nedostajalo je novca za plate novih uposlenika, pa je direktor izdvajao 8,15 miliona eura iz sredstava predviđenih za medicinski materijal.

Trininić je zanemario i Zaključak Vlade KS-a, koji je tada bio na snazi, prema kojem je za svako novo zapošljavanje bila potrebna saglasnost kantonalnog Ministarstva zdravstva.

Rukovodstvo Doma zdravlja Kantona Sarajevo je donijelo Pravilnik o radu i njime ovlastilo direktora da ljude zapošljava mimo konkursa.

Prije šest godina nelegalno zapošljavanje je prijavila grupa građana.

Trninić i njegova porodica su postali vlasnici vrijednih nekretnina, čija tržišna vrijednost prelazi iznos od 200.000 eura.

Trninić je bio direktor Doma zdravlja Kantona Sarajevo deset godina. U tom periodu on i njegova porodica su postali vlasnici vrijednih nekretnina, čija tržišna vrijednost prelazi iznos od 200.000 eura. Između ostalog, vlasnici stanova su sin i kćerka, koji su u vrijeme kupovine bili studenti.

Iako predstavnici Sindikata kažu da su čuli od kolega da su davali novac za posao, novinarka CIN-a je razgovarala sa najmanje 15 uposlenika Doma zdravlja i svi su rekli da im niko nije tražio novac za zapošljavanje.

"Ja sam okružen ljudima koji kažu da su dali novac, ali niko neće da govori - ne samo zato što se boji, nego što je on isto učestvovao u tom kriminalnom djelu", kaže Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Trninić nije želio razgovarati sa novinarkom CIN-a, tako je poručila njegova supruga.

Tokom istrage je Federalnoj upravi policije (FUP) dao izjavu u kojoj je rekao da se ne osjeća odgovornim i da je radio u skladu sa zakonom.

Kako je navedeno u izvještaju FUP-a, posredno je priznao da je prijem uposlenika vršen bez obavještavanja Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, samo na osnovu dostavljene molbe kandidata.

Njegov slučaj je 2012. godine proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Kako je saopšteno iz ove institucije, predmet je još uvijek u istražnoj fazi.

XS
SM
MD
LG