Dostupni linkovi

Fajon: Politička kriza usporiće evropski proces BiH


Tanja Fajon
Tanja Fajon
Evropski poslanik Tanja Fajon za RSE govori o očekivanjima pred sastanak bh. lidera u Briselu 27. juna.

Tanja Fajon, poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije, naglašava da će nova politička kriza u BiH uticati na dalje usporavanje reformi, odnosno ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Najavljeni sastanak 27. juna, na koji su u Brisel pozvani lideri političkih partija iz BiH, ističe Fajon, veoma je značajan.

Fajon: To je važan korak u procesu prema Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu. Makedonija je slično već učinila i počela taj High Level Accession, razgovore na visokoj razini. Do sada praksa je pokazivala da je to nešto vrlo korisno. Nadam se da će slično biti i u slučaju Bosne i Hercegovine, ali me, naravno, brine situacija u zemlji – to što čujemo i vidimo, i iz medija – da postoji neka nova kriza koja će možda biti ozbiljnija nego što izgleda danas.

RSE: Hoće li trenutna politička situacija usporiti cijeli evropski proces Bosne i Hercegovine?

Fajon: Naravno, ako vlast ne funkcionira, ako nema zajedničkog fokusa prema kojem se ide dalje, ako nema normalnog dijaloga, ako sve institucije nisu efikasne – onda je, naravno, vrlo teško očekivati neki napredak. Mene isto brine da u posljednjih nekoliko godina nismo imali dovoljno pozitivnih vijesti iz BiH. Zbog toga, a i zbog građana, ja bih željela da sljedeći tjedan u Briselu bude pozitivan za Bosnu i Hercegovinu.

RSE: Kako je zamišljen sastanak u Briselu?

Fajon: Koliko mi je poznato, pozvana je velika delegacija iz Bosne i Hercegovine, a sa druge strane zvanični predstavnik Evropske komisije. To je korak koji je bitan, iako to nije još otvaranje pregovora, jer je to korak dalje kojim se pomaže svakoj zemlji koja je u procesu prije otvaranja pregovora. To ne znači da se sada otvaraju neka poglavlja, ali se zemlji pomaže danas tamo gdje je najbitnije.
Zastava EU - ilustracija
Zastava EU - ilustracija
RSE: U bh. javnosti se postavlja pitanje odnosno otvara dilema - ko će ići u Brisel s obzirom da je promijenjen sastav stranaka koje čine parlamentarnu većinu. Da li je toliko bitno ko će učestvovati u briselskim razgovorima, odnosno da li su bitnije poruke sa tog sastanka?

Fajon: Ja mislim da je Briselu bitno da vlast u Bosni i Hercegovini potvrdi da je ozbiljna u procesu približavanja Evropskoj uniji, da uradi što se od njih očekuje, ali, naravno, politika Brisela nije da ulazi u neke unutrašnje stvari pojedine zemlje. Mi možemo davati neke preporuke, neku podršku, ali vlast su birali građani i vlast ima veliku odgovornost da radi ono što se od nje očekivalo.

Sejdić i Finci tačka na agendi

RSE: BiH je prije nekoliko dana obilježila neslavan datum – četiri godine od potpisivnja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji, i pored ratifikacije u svim članicama EU, još uvijek nije stupio na snagu. Sporost u reformi policije oduzela je dvije godine, a sada bi zastoj mogao biti u provedbi reforme pravosuđa. Kako vi ocjenjujete ovu reformu?

Fajon: Nije tako davno da smo o tome razgovarali na konferenciji u Sarajevu. Moj je osjećaj da se ništa ozbiljno ne dešava, a što je Bosna i Hercegovina na reformi pravosuđa već mogla uraditi. Zbog toga mislim da je dobro da sada sve zemlje koje su u procesu pristupanja, u ovom dijalogu otvaraju prvo pregovore oko poglavlja 23 i 24, koji su reforma pravosuđa. Željela bih da Bosna i Hercegovina već ove godine napravi korak dalje u procesu prema EU, ali ako ova politička situacija bude pravila blokadu zemlji, onda ćemo izgubiti još jednu godinu. A to, naravno, ne bi bilo dobro.

RSE: Poznato je da presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić–Finci' nije bitna samo zbog žalilaca nego zbog diskriminacije utkane u Ustav. Dvije i po godine je prošlo od donošenja presude, a rezultata nema. Može li se Bosna i Hercegovina nadati da joj evropske institucije 'progledaju kroz prste'?

Mislim da je put prema Evropskoj uniji i integracija nešto što bi BiH mogla postići, jer je to u svakoj zemlji koja je u procesu približavanja uvijek cilj koji ujedinjuje sve opcije – i vlast i opoziciju.

Fajon: Ne. Očekuje se još uvijek, i to je tačka 1 na agendi, da prvo budu rezultati presude 'Sejdić-Finci'. Ja se nadam da će se to uskoro, ili što je brže moguće, desiti. To je jedna od stvari koje Bosna i Hercegovina treba učiniti, a ja bih željela da to bude pozitivna poruka Briselu već sljedeći tjedan. No, koliko mi je poznato, to je teško očekivati.

RSE: Kao osoba koja ima simpatije za Bosnu i Hercegovinu, uostalom vaša pomoć je bila dragocjena za jedinu dobru vijesti iz BiH – ukidanje viznog režima, šta možete navesti kao prioritet za put Bosne i Hercegovine u evropske integracije?

Fajon: Bitno je da institucije u zemlji funkcionišu, da je zemlja na pravom putu prema Evropskoj uniji, da je to sve jedan zajednički cilj i, naravno, da se ispunjavaju obaveze do tog cilja. Za to treba postojati dijalog, treba funkcionirati vlast i sve institucije u zemlji. Mislim da je to bitno. Naravno, mislim da je put prema Evropskoj uniji i integracija nešto što bi Bosna i Hercegovina mogla postići, jer je to u svakoj zemlji koja je u procesu približavanja uvijek cilj koji ujedinjuje sve opcije – i vlast i opoziciju. Zbog toga mislim da je ta agenda najbolja. Bosna i Hercegovina je dio Evrope i ja se nadam da će što je prije moguće postati dio Evropske unije.
XS
SM
MD
LG