Dostupni linkovi

Facebook 'uskratio prijateljstvo' Australiji


Mnogi su Australijanci bijesni zbog iznenadnog gubitka pristupa pouzdanim i kredibilnim izvorima informacija.
Mnogi su Australijanci bijesni zbog iznenadnog gubitka pristupa pouzdanim i kredibilnim izvorima informacija.

Zbog spora oko prijedloga novog zakona kojim se želi platforme tehnoloških giganada Facebook i Google prisiliti da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja, Facebook je 17. februara saopštio da će korisnicima u Australiji blokirati mogućnost dijeljenja ili čitanja vijesti na toj društvenoj mreži. Australijanci od srijede 17. februara više neće moći da čitataju ili dijeliti vijesti na Facebooku, a medijima u Australiji je zabranjeno da postavljaju sadržaj na tu društvenu mrežu.

U odgovoru Facebooka na prijedlog zakona kojim bi se tehnološki giganti prisilili da plaćaju za informativne sadržaje na svojim platformama kaže se da Australija "potpuno pogrešno shvata vezu između platforme i izdavača", tvrdeći da novinske kuće dobrovoljno objavljuju svoje članke na Facebooku, što je izdavačima u Australiji pomoglo da zarade.

"Facebook je prošle godine generisao oko 5,1 milijardu besplatnih preporuka za medije u Australiji u vrijednosti od oko 407 miliona australijskih dolara", naveli su iz Facebooka.

Facebook je u srijedu na svom blogu objavio da su nakon prijedloga tog zakona suočeni s teškim izborom - pokušati se pridržavati zakona koji ignoriše stvarnost tih odnosa, ili ne dopustiti vijesti na Facebookovim uslugama u Australiji - Teška srca odabiremo ovo drugo, napisali su.

Iz Facebooka su saopštili kako prema novim pravilima korisnici neće moći da čitaju ili dijele vijesti na toj društvenoj mreži, dok će australijskim izdavačima biti zabranjeno dijeljenje ili objavljivanje bilo kakvog sadržaja na Facebooku. Takođe, globalno je zabranjeno objavljivanje i dijeljenje sadržaja koji imaju veze s vijestima australijskih izdavača.

Premijer Australije Scott Morrison je rekao da Facebook neće zastrašiti njegovu vladu ovom blokadom, prenosi BBC. Potez Facebooka je opisao kao "uskraćivanje prijateljstva Australiji".

Google i Facebook borili su se protiv zakona jer kažu da on ne odražava način na koji internet funkcioniše i nepravedno "kažnjava" njihove platforme.

S druge strane, australijska vlada radi na "obvezujućem kodeksu ponašanja" koji određuje odnose između tradicionalnih medija koji su u finansijskim poteškoćama i internetskih divova, počevši od Googlea i Facebooka koji ubiru većinu globalnih prihoda od digitalnog oglašavanja.

Na šta je uticala blokada

Međutim, u četvrtak ujutru, blokada je uticala i na brojne web stranice koje nisu informativne i medijske, uključujući neke državne zdravstvene službe, stranicu vatrogasnih i hitnih službi zapadne Australije, stranicu lidera opozicije, nekoliko dobrotvornih organizacija, uključujući podršku za žrtve porodičnog nasilja i sindikalne stranice, prenosi britanski The Guardian.

Australijski ministar finansija Josh Frydenberg 18. februara je ocijenio da su postupci Facebooka štetni za njegovu prisutnost u zemlji, nazvavši potencijalni najavljeni zakon "važnom" reformom.

"Facebook je pogriješio", rekao je Frydenberg na konferenciji za novinare. "Facebookove akcije bile su nepotrebne, bile su teške i nanijet će štetu ugledu Facebooka u Australiji."

Ministar finansija je rekao da će zabrana na informativne vijesti imati "veliki uticaj na zajednicu". U prosjeku svakog mjeseca 17 miliona Australijanaca posjeti društvene mreže svakog mjeseca.

Kako prenosi CNN Morrison je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici napisao koju kako se čini nije pogodila zabrana: "Ovakve akcije će samo potvrditi zabrinutosti koje izražava sve veći broj država u vezi ponašanja velikih tehnoloških kompanija koje misle da su veće od vlada i da se pravila na njih ne bi trebala odnositi".

Ideju da bi tehnološke kompanije trebale da plaćaju sadržaj na svojim platformama već neko vrijeme forsiraju izdavači.

Ovo pitanje je postalo sve urgentnije za tehnološke platforme jer regulatori u Sjedinjenim Državama, Australiji i drugim državama razmatraju nove zakone koji bi regulisali poslovanje velikih kompanija poput Facebooka i Googlea.

Posljednjih godina Facebook i Google pokrenuli su programe za plaćanje vijesti. Na primjer, Facebook je stvorio Facebook News, odjeljak aplikacije na platformi koji sadrži selektovane vijesti u kojima su odabrani izdavači plaćeni za njihov servis.

Mnogi su Australijanci bijesni zbog iznenadnog gubitka pristupa pouzdanim i kredibilnim izvorima.

"Očito će ono što će Facebook omogućiti ljudima u budućnosti biti vrlo restriktivno, ne samo u Australiji, već i širom svijeta", rekao je stanovnik Sydneyja Peter Firth za BBC.

Amelia Marshall rekla je da ne može vjerovati u odluku kompanije "usred pandemije", dodajući: "Donijela sam davno zakasnjelu odluku da trajno izbrišem svoj Facebook profil."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG