Dostupni linkovi

Facebook pooštrava politiku protiv antivaksera


Ilustracija
Ilustracija

Nakon višegodišnjih kritika o neuspjelom suzbijanju dezinfromacija o vakcinama i gotovo godinu dana pandemije korona virusa, Fejsbuk (Facebook) je pooštrio politike odlukom da na svojoj platformi i Instagramu potpuno zabrani netačne tvrdnje o COVID-19 i navode koji obeshrabruju ljude da se vakcinišu, pišu svjetski mediji.

Prošireni popis zabranjenih tvrdnji

U okviru šire politike u borbi protiv širenja dezinformacija o vakcinama, Fejsbuk je početkom sedmice pooštrio pravila po kojima su lažne tvrdnje o COVID-19 i uopšteno vakcinama zabranjena na platformi kao i na njihovoj podružnici Instagram, piše Politiko (Politico).

Prošireni popis zabranjenih tvrdnji uključuje ideju da je "COVID-19 vještački proizveden", da "vakcine nisu učinkovite u prevenciji bolesti za koje su namijenjene", da je "sigurnije oboljeti od bolesti nego dobiti vakcinu", ili da su "vakcine toksične, opasne ili da uzrokuju autizam".

Promjena politike dio je šire najave Fejsbuka o mjerama za promovisanje imunizacije, naglašava Politiko dodajući da je kompanija također najavila pomoć od 120 miliona američkih dolara kreditnih sredstava namijenjenih ministarstvima zdravstva, nevladinim organizacijama i agencijama UN-a da dosegnu milijarde ljudi širom svijeta s preventivnim zdravstvenim informacijama i COVID-19 vakcinama.

Fejsbuk je na svom blogu u ponedjeljak, 8. februara, najavio da namjerava ukloniti lažne tvrdnje o vakcinama uopšteno te da namjerava ukloniti grupe, stranice i račune koji opetovano dijele osporene tvrdnje, javlja Rojters (Reuters) i dodaje da su lažne tvrdnje o vakcinama već od ranije zabranjene u plaćenim oglasima na platformi ove društvene mreže.

Otkrića stručnjaka i medija

Kompanija je, naglašava Rojters, uvela strože politike za borbu protiv dezinformacija o vakcini COVID-19 tokom pandemije, ali je imala blaži pristup prema dezinformacijama o drugim vakcinama, koja se rijetko uklanjaju i to samo u slučajevima kada se smatralo da "doprinose riziku od neposrednog nasilja ili fizičke štete".

Rojters ističe kako je Fejsbuk još u decembru objavio da će ukloniti lažne tvrdnje o vakcinama COVID-19 koje su razotkrili stručnjaci za javno zdravstvo, ali su mediji posljednjih nedjelja identifikovali Fejsbukove stranice, grupe i Instagram naloge koji još uvijek šire te lažne tvrdnje.

Najava Fejsbuka o oštrijoj politici suzbijanja dezinformacija o vakcinama dolazi dan nakon što je CNN, kako izvještava, ukazao da je Instagram nastavio istaknuto prikazivati antivakserske naloge u svojim rezultatima pretraživanja, dok je Fejsbuk grupe koje ometaju vakcine i dalje lako pronaći.

Nalazi su, ističe američka televizija, izazvali zabrinutost među stručnjacima za javno zdravlje u trenutku kada su Sjedinjene Države usred svog najvećeg uvođenja vakcina ikad za rješavanje pandemije korona virusa.

Godine kontroverzi

Fejsbuk se već dugo bori s rješavanjem antivakserskog sadržaja, naglašava CNN i dodaje kako je usred epidemije ospica u SAD-u prije gotovo dvije godine, kompanija obećala da će se boriti protiv dezinformacija o vakcinama ograničavajući doseg takvog sadržaja na svojim platformama, ali da do potpune zabrane ipak nije došlo.

U martu 2019. Fejsbuk je saopštio da će "smanjiti rang grupa i stranica koje šire dezinformacije o vakcinisanju" tako što ih neće uključiti u preporuke ili u predviđanja kada ih korisnici upišu u traku za pretraživanje. No, naglašava CNN, čak i tada je na Instagramu bilo lako pretraživati informacije antivaksera.

Fejsbukova odluka da zabrani objavljivanje pogrešnih informacija o svim vakcinama stiže nakon godina štetnih, neutemeljenih zdravstvenih tvrdnji koje se šire na ovoj platformi, napisao je britanski Gardijan (Guardian).

"Odmah ćemo započeti s provođenjem novih pravila, s posebnim naglaskom na stranice, grupe i naloge koji krše ta pravila", rekao je Gaj Rouzen (Guy Rosen), koji nadgleda odluke o sadržaju dodajući kako će se provođenje proširiti tokom narednih sedmica.

Poznato je, ističe Gardijan, da grupe na Fejsbuku kreiraju odjeke dezinformacija i da su potaknule porast zajednica protiv vakcina i retorike. U decembru je Fesjbuk omogućio da istaknuti videozapis iz teorije zavjere postane viralan na platformi, a kasnije nije uspio uspješno ukloniti stranice istaknutog antivakserskog anktiviste koji je nastavio otvarati nove naloge nakon što je zabranjen.

Fejsbuk se, dodaje britanski list, posljednjih mjeseci suočio s kritikama zbog postupanja s dezinformacijama o COVID-19 te je više puta ažurirao svoju politiku uklanjajući postove koji sugerišu da vakcine sadrže mikročipove, tvrdnje da nošenje maske za lice ne pomaže u sprečavanju širenja COVID-19 i tvrdnje da 5G tehnologija pridonosi ili uzrokuje infekcije korona virusom.

Presuda nadzornog odbora

Promjene koje su sa mjera otežanog pronalaženja grupa ili postova s lažnim tvrdnjama o vakcinama prešle na uklanjanje takvih objava uslijedile su, tvrde iz Fejsbuka, kao odgovor na nedavnu presudu njihovog nadzornog odbora, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Kao nezavisno tijelo koje je preispitivalo odluke tima za politiku i pravila ove društvene mreže, nadzorni odbor je u jednoj presudi naveo kako Fejsbuk treba da napravi novi standard za dezinformacije povezane sa zdravljem, jer su njegova trenutna pravila "neprimjereno nejasna".

Također, dodaje list, Fejsbuk je naveo da se savjetovao sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim vodećim zdravstvenim institucijama kako bi utvrdio popis lažnih ili obmanjujućih tvrdnji o COVID-19 i vakcinama uopšteno.

"Izgradnja povjerenja u ove vakcine je presudna, pa pokrećemo najveću svjetsku kampanju za pomoć organizacijama javnog zdravljada dijele tačne informacije o vakcinama COVID-19 i potičemo ljude da se vakcinišu kada im vakcine postane dostupne", napisao je na blogu kompanije Kang Sin Đin (Kang-Xing Jin), šef zdravstva na Fejsbuku.

Kompanija je, dodaje Njujork tajms, u ponedjeljak također najavila da će na platformi promijeniti svoje alate za pretraživanje kako bi promovisala relevantne i mjerodavne rezultate o informacijama vezanim uz korona virus i vakcine, a istovremeno otežala pronalazak naloga i objava koje obeshrabruju ljude da se vakcinišu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG