Dostupni linkovi

Mjanmar blokirao Facebook zbog poziva o građanskoj neposlušnosti


Mobilni operater Telenor Mjanmar potvrdio je u saopštenju da su mobilni operateri i internet provajderima u Mjanmaru dobili uputstvo od ministarstva komunikacija da privremeno blokiraju Fejsbuk (Ilustrativna fotografija)

Nova vojna vlast u Mjanmaru blokirala je danas društvenu mrežu Fejsbuk (Facebook) zbog objava poziva o građanskoj neposlušnosti nakon puča u kom je smenjena i privedena premijerka Aung San Su Ći.

Fejsbuk je popularna društvena mreža u Mjanmaru, a svrgnuta vlada upravo tim putem komunicira sa pristalicama.

Mobilni operater Telenor Mjanmar potvrdio je u saopštenju da su mobilni operateri i internet provajderima u Mjanmaru dobili uputstvo od ministarstva komunikacija da privremeno blokiraju Fejsbuk.

Telenor Mjanmar, koji je deo norveške Telenor grupe, rekao je da će se pridržavati naredbe, iako je zabrinut da se time krše ljudska prava, prenosi Beta. Fejsbuk je takođe potvrdio ovu informaciju.

"Pozivamo vlasti da obnove konekciju kako bi ljudi u Mjanmaru mogli da komuniciraju sa porodicom i prijateljima i pristupe važnim informacijama", rečeno je iz kompanije Fejsbuk.

Premijerkina stranka Nacionalna liga i drugi aktivisti u Mjanmaru pozvali su na građansku neposlušnost protiv preuzimanja vlasti pučem.

Prethodno su zdravstveni radnici, koji su posebno poštovani u Mjanmaru zbog borbe sa epidemijom korona virusa, saopštili da neće raditi za vojnu vladu.

Drugu noć za redom, stanovnici najvećeg grada Jangona su u znak protesta udarali u lonce i šerpe i trubili iz automobila.

Policija u Mjanmaru optužila je svrgnutu liderku Aung San Su Ći za posedovanje nekoliko ilegalno uvezenih voki-tokija u njenom domu, što pravno dozvoljava da se drži u zatvoru do 15. februara.

U vojnom puču u ponedeljak uhapšena je Su Ći i više i više visokih političara.

Prema vojnim zvaničnicima puč je bio neophodan za očuvanje "stabilnosti" države.

Vojska optužuje izbornu komisiju da nije otklonila "ogromne nepravilnosti" koje su se, prema njihovom mišljenju, dogodile tokom parlamentarnih izbora u novembru. Na tim izborima je pobedu odnela Nacionalna liga za demokratiju, na vlasti od 2015. godine.

XS
SM
MD
LG