Dostupni linkovi

Ne zna se ko je protiv novih poglavlja za Srbiju


Ulaz u zgradu Evropske komisije, Brisel
Ulaz u zgradu Evropske komisije, Brisel

Sem Fabrici, ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji, nije odgovorio na pitanje da li se i koje države protive otvaranju novih poglavlja Srbije zbog neispunjenih reformskih kriterijuma u oblasti kriminala, korupcije, procesuiranja ratnih zločina i drugih, o čemu je na osnovu svojih saznanja, izvestio Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela.

Potvrdio je međutim, nakon sastanka u Beogradu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ambasadorima država EU, da je početkom nedelje prisustvovao sastanku predstavnica članica Evropske unije u Briselu posvećenom napretku u poglavljima 23 i 24 (koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, prim. aut.) koji je bio zatvoren za javnost.

"Sastanak u Briselu su održale države članice. Bio je iza zatvorenih vrata, njegova sadržina je poverljiva i ne bih mogao da otkrivam detalje", bio je odgovor Fabricija na pitanje da li se i koje države konkretno protive otvaranju novih pregovaračkih poglavlja Srbije – na Međuvladinoj konferenciji, koja bi trebalo da bude održana u decembru.

Fabrici: Sadržina sastanka je poverljiva
Fabrici: Sadržina sastanka je poverljiva

"Taj dokument predstavlja obavezu Evropske komisije koja procenjuje stanje u ostvarivanju standarda iz poglavlja 23 i 24 na svakih šest meseci. Tačan je objektivan i uskoro će biti predstavljen vlastima Srbije koje će moći da ga komentarišu i preduzmu akcije", rekao je Fabrici govoreći o internom izveštaju o napretku u poglavljima 23 i 24 u kome se, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa, ukazuje da Srbija nije napredovala u ključnim oblastima značajnim za proces pristupanja Evropskoj uniji.

Pročitajte:

Taj evropski zvaničnik naveo je i da taj dokument nije bio tema njegovih razgovora i ambasadora Evropske unije sa premijerkom Srbije u Beogradu.

"Učesnici su postigli konsenzus da je učinjen izvestan napredak – pogotovo u poglavlju 24. Međutim, obe strane su se saglasile da se mora učiniti u drugim oblastima", rekao je Fabrici posebno aludirajući na kašnjenje u usvajanju Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nema saznanja o mogućnosti da Srbiji ne bude odobreno očekivano otvaranje poglavlja decembru. Na pitanje RSE odgovorila je da je Srbija Evropskoj komisiji dostavila pregovaračke pozicije za sedam poglavlja.

"Apsolutno očekujemo da se nova poglavlja otvore u decembru na Međuvladinoj konferenciji. Broj očekujemo da vidimo kako će biti, ali nova poglavlja očekujemo da će se otvoriti", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije potvrdila je da Srbija kasni u realizaciji potrebnih reformi za poglavlje 23.

"Jedan od zakona koji je izuzetno važan sa kojim kasnimo je Zakon o borbi protiv korupcije. Kasnimo jer čekamo dodatno mišljenje Greco (Grupa država za borbu protiv korupcije - posmatračko telo Saveta Evrope, prim nov.) Korigovaćemo nacrt u skladu sa tim mišljenjem. Radimo na medijskoj strategiji, za sada taj rad ide dobro. Nadam se da ćemo imati prvi nacrt završen do kraja godine”, rekla je premijerka Srbije. Inače, taj proces je u maju vraćen na početak pošto je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) objavila da nije bio usklađen sa propisima EU.

Predsednica Vlade Srbije istakla je da je diplomatama Evropske unije ukazala na, kako je ustvrdila, sve složeniju situaciju na Kosovu – iznevši tvrdnje da vlasti u Prištini ne poštuju dijalog, dogovore i sporazume.

Bilo je osvrta i na intervju koji je premijerka Srbije dala nemačkoj agenciji Dojče vele – pogotovo stav koji je iznela da se u Srebrenici nije dogodio genocid što je tvrdnja suprotna presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2007. godine. Njen stav je izazvao kritike zvaničnika u Bosni i Hercegovini iz redova Bošnjaka.

Brnabić: Pričamo o dalekoj prošlosti
Brnabić: Pričamo o dalekoj prošlosti

"Neću dalje komentarisati. Pritom mi je neverovatno kako se mi na Balkanu u dva laka koraka vratimo do Ilije Garašanina. Dakle, ne pričamo mi o prošlosti – pričamo o dalekoj prošlosti, pa možemo sad da se raspravljamo šta je Ilija Garašanin radio. Neću da se raspravljam dalje. Nemam komentar u interesu regionalne saradnje. Hoću da radimo danas šta možemo da uradimo i da gledamo u budućnost", ukazala je premijerka Srbije.

Na njen stav nadovezao se i šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.

"Evropska unija svakog 11. jula kada se obeležava godišnjica genocida u Srebrenici daje veoma jasnu izjavu u vezi sa tim događajem, koji je bio jedan od najtamnijih trenutaka u istoriji našeg kontinenta. Treba raditi na sprečavanju bilo kakve mogućnosti da se to ponovi", rekao je Fabrici.

Radio Slobodna Evropa je krajem oktobra objavio da će na međuvladinoj konferenciji, planiranoj za 10. decembar, Beograd i Brisel otvoriti tri nova poglavlja: finansije (poglavlje 9), ekonomsku i monetarnu politiku (poglavlje 17) i statistiku (poglavlje 18). Prema tvrdnjama izvora RSE, uprkos kritikama zbog neispunjavanja reformske agende, još ima vremena da se ocene učinka Srbije promene.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG