Dostupni linkovi

Fabrici bez odgovora ko se protivi otvaranju novih EU poglavlja Srbije


Sam Fabrici, fotoarhiv
Sam Fabrici, fotoarhiv

Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici nije precizno odgovorio medijima u Beogradu na pitanje da li se i koje države protive otvaranju novih poglavlja Srbije zbog neispunjenih reformskih kriterijuma u oblasti kriminala, korupcije, procesuiranja ratnih zločina i drugog.

Na pres-konferenciji održanoj posle sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU i premijerkom Srbije Anom Brnabić, Fabrici je rekao da je prisustvovao sastanku u Briselu na kome su učestvovali predstavnici država članica EU.

Takođe je potvrdio da je usvojen takozvani non paper dokument o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 te istakao da je u pitanju zatvoren i poverljiv sastanak.

Fabrici je rekao da su prisutne države članice EU dale različite komentare koje nije želeo da otkriva.

Naveo je da će taj dokument vlastima Srbije biti prezentovan uskoro i Vlada će, kako je rekao, uskoro imati mogućnost da dâ svoje komentare.

On je istakao i da je na današnjem sastanku sa premijerkom i ambasadorima EU ukazano da je Srbija ostvarila izvestan napredak u ispunjavanju kriterijuma za poglavljima 23 i 24, ali je i konstatovao da ima kašnjenja u vidu usvajanja pojedinih zakona poput zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Naveo je da su države članice ohrabrile Srbiju da ojača reforme, usvoji i primeni reforme zarad boljitka građana.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala mogućnost da Srbiji ne bude odobreno planirano otvaranje poglavlja decembru.

Navela je da u decembru očekuje otvaranje najmanje tri pregovaračka poglavlja. Ona je potvrdila da Srbija kasni u realizaciji poglavlja 23, ponajviše zbog kašnjenja usvajanja Zakona za borbu protiv korupcije. Dodala je i da se kasni sa usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Takođe, navela je i da se radi na formulisanju medijske strategije uz podršku, kako je rekla, partnera i da taj rad ide dobro. Prvi nacrt dokumenta je vraćen na početak nakon što je u maju Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) procenila da nije usklađen sa propisima EU.

Fabrici je na pres-konferenciji takođe ocenio da je razgovor u Beogradu sa ambasadorima EU i premijerkom Brnabić bio transparentan.

"Primećujemo velike napore Srbije da se približi EU. Razmatrali smo napredak u poglavljima 23 i 24. Države članice ohrabrile su Srbiju da ojača reforme, usvoji i primeni reforme zarad boljitka građana. Bila je ovo dobra razmena mišljenja i mi ćemo ostati partner u vezi sa ovim", rekao je Fabrici.

Ambasador EU u Srbiji je rekao da se razmatrao i dijalog Beograda i Prištine.

"Saglasili se da dijalog (Beograda i Prištine) nema alternativu. Očekujemo napredak koji bi trebalo da se postigne na terenu. Razmatrali smo i tretman nacionalnih manjina i korake koje bi trebalo Srbija da primeni. Bilo je reči o potrebi usklađivanja spoljne politike Srbije, kao i politike prema viznom režimu. Evropska komisija je spremna da podrži Srbiju u reformama", istakao je Sem Fabrici.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na konferenciji za medije rekla da je ovo drugi sastanak ovakvog formata na kojem je "želela da podvučemo crtu o svemu što je urađeno".

Fokus je bio na vladavini prava poglavlju 35, ali i ekonomskim reformama. Naš primarni cilj je ekonomski rast prikazan kroz BDP. Od 14. juna imali smo značajan napredak i Skupština (Skupština Srbije) je usvojila zakon o nacionalnim manjinama, kao i nekoliko zakona. Usvojen je set zakona o poglavlju 23, kao i izmene ustava za šta smo dobili pozitivno mišljenje Venecijanske komisije", ocenila je Brnabić.

Pročitajte:

Kako je ranije rečeno Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Vladi Srbije, teme razgovora stranih diplomatskih predstavnika u Beogradu i premijerke Brnabić biće reforme koje Srbija sprovodi. Sličan sastanak, kako je rečeno u Vladi Srbije, održan je u junu ove godine.

Taj sastanak je održan dan pošto je RSE ekskluzivno objavio interni dokument Evropske komisije o poglavljima 23 i 24 (koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala) dostavljen zemljama članicama i u kome je zaključeno da Srbija nije napravila pomak u ključnim oblastima značajnim za napredak u pristupanju i pregovorima sa Evropskom unijom. Upravo zbog toga, kako saznaje RSE, dovedeno u pitanje i otvaranje novih poglavlja tokom ove godine.

Razlog je, saznajemo, to što među zemljama članicama nema raspoloženja jer Srbija nije dovoljno napredovala u ključnim poglavljima 23 i 24 u pristupnom procesu. Ipak, kako navode naši izvori, još ima dovoljno vremena da se ocene u učinku Srbije promene.

Te informacije RSE je ekskluzivno objavio pošto je imao uvid u interni dokument Evropske komisije o poglavljima 23 i 24 (koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala) dostavljen zemljama članicama i u kome je zaključeno da Srbija nije napravila pomak u ključnim oblastima značajnim za napredak u pristupanju i pregovorima sa Evropskom unijom.

Konkretno, kako je u četvrtak objavio RSE, Srbija je nedovoljno napredovala u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, procesuiranju ratnih zločina i slobodi medija. Izveštaj nalazi da je Srbija ostvarila određeni napredak u poljima institucionalnih reformi, pravima nacionalnih manjina, sprečavanju pranja novca i pitanju azila.

Evropska komisija dva puta godišnje procenjuje reformski učinak država koje su na putu članstva u Evropskoj uniji i napredak u ispunjavanju kriterijuma iz, u slučaju Srbije, 35 pregovaračkih poglavlja.

XS
SM
MD
LG