Dostupni linkovi

Evropski sud za ljudska prava: Rusija odgovorna za smrt Litvinjenka


Venac i slika Aleksandra Litvinjenka ostavljeni ispred londonske bolnice gde je umro 2006. (Foto: London, 23. novembra 2007)
Venac i slika Aleksandra Litvinjenka ostavljeni ispred londonske bolnice gde je umro 2006. (Foto: London, 23. novembra 2007)

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu u kojoj se navodi da je Rusija odgovorna za smrt bivšeg ruskog oficira bezbednosti Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u Londonu.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, razboleo se 1. novembra 2006. godine, nakon što je popio čaj zatrovan polonijumom-210, retkim, visoko radioaktivnim izotopom. Preminuo je nekoliko dana kasnije u bolnici.

Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin verovatno odobrio rusku obaveštajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka.

Takođe je identifikovala dvojicu Rusa - Andreja Lugovoja, sada ruskog poslanika, i Dmitrija Kovtuna - kao primarne osumnjičene.

U svojoj presudi od 21. septembra, Evropski sud za ljudska prava sa sedištem u Strazburu navodi da je „van razumne sumnje“ utvrđeno da su ubistvo izvršili Lugovoj i Kovtun i da je „postojao snažan prima facie slučaj da su u trovanju Litvinenka, Lugovoj i Kovtun delovali kao agenti ruske države”.

Njih dvojica i Rusija negiraju bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt.

Litvinjenko, bivši oficir ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), pobegao je iz Rusije 1999. godine nakon što je obelodanio navodni plan FSB da ubije tajkuna Borisa Berezovskog.

Berezovski je bio istaknut među grupom ruskih biznismena poznatih kao oligarsi koji su se obogatili privatizacijom državne imovine nakon sloma sovjetskog komunizma.

Kao insajder Kremlja pod bivšim predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom, Berezovski je pomogao Putinu da nasledi svog prethodnika 2000. godine.

Ali kada je Putin krenuo da obuzdava politička ovlašćenja oligarha, Berezovski je napustio Rusiju u samonametnuto izgnanstvo u Britaniju, gde je rasla njegova kritika prema Putinu.

Godine 2006., kada je Litvinjenko otrovan u Londonu, Putin je potpisao zakon koji ovlašćuje bezbednosne agencije da izvode ciljana ubistva u inostranstvu.

U januaru 2016, britanski sudija Robert Owen, koji je vodio istragu o smrti Litvinjenka, rekao je da je verovatno da je Putin, bivši sovjetski oficir KGB -a koji je nekada bio na čelu FSB -a, odobrio operaciju.

Owen je rekao da je siguran da su Lugovoj i Kovtun ubili Litvinjenka stavljajući smrtonosnu dozu polonijuma-210 u njegov čaj tokom sastanka u jednom londonskom hotelu.

Britanski istražitelji pronašli su tragove polonijuma-210 u hotelima, restoranima i avionima koje je koristio Lugovoi, koji se navodno lečio od trovanja radijacijom u Moskvi u decembru 2006.

Lugovoj je izabran za člana ruske Državne dume 2007. godine, a Putin mu je 2015. godine dodelio državnu medalju "za zasluge otadžbini".

XS
SM
MD
LG