Dostupni linkovi

O neprijateljima Kremlja koji su doživeli misterioznu sudbinu


Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni (44) koji se nalazi u teškom stanju na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Omsku, u Sibiru, poslednji je u nizu slučajeva mogućeg trovanja.
Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni (44) koji se nalazi u teškom stanju na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Omsku, u Sibiru, poslednji je u nizu slučajeva mogućeg trovanja.

Rojters, priredila: Mila Đurđević

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni (44) koji se nalazi u komi, smešten je na odeljenje intenzivne nege u bolnici u Omsku, u Sibiru. Njegova portparolka je izjavila da izgleda da je čaj koji je Navaljni pio bio otrovan. Evo nekoliko detalja o prethodnim incidentima u kojima su protivnici Kremlja bili žrtve trovanja ili se sumnjalo na trovanje.

Sergej Skripalj

Bivši ruski dvostruki agent koji je odavao tajne britanskoj obaveštajnoj službi, Skripalj (66) i njegova ćerka Julija (33), pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u gradu Salizburi Velikoj Britaniji, u martu 2018. godine.

Prevezeni su u bolnicu u kritičnom stanju, a britanski zvaničnici su naveli da su otrovani Novičokom. Reč je o grupi nervnih agenasa koju je sovjetska vojska razvila u 1970-im i 1980-im. Rusija je negirala bilo kakvu ulogu u trovanju i tvrdeći da Velika Britanija podstiče antirusku histeriju.

Hemikalija „uzrokuje usporavanje rada srca i ograničenje disajnih puteva, što dovodi do smrti asfiksijom (gušenjem)“, rekao je stručnjak za farmakologiju profesor Geri Stivens (Gary Stephens) sa Univerziteta u Redingu. "Jedan od glavnih razloga zašto su ovi agensi razvijeni jeste taj što njihovi sastavni delovi nisu na listi zabranjenih."

Vladimir Kara-Murza

Ruski opozicioni aktivista kaže da veruje da su pokušaji da bude otrovan organizovani 2015. i 2017. godine.

Nemačka laboratorija kasnije je kod Kara-Murze pronašla povišen nivo žive, bakra, mangana i cinka, prema medicinskim izveštajima u koje je Rojters imao uvid. Moskva je negirala učešće.

Aleksandar Litvinjenko

Bivši agent KGB-a (Komitet državne bezbednosti Sovjetskog Saveza) i otvoreni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina umro je u 43-oj godini nakon što je u londonskom hotelu Milenijum popio zeleni čaj prekriven polonijumom 210, retkim i jakim radioaktivnim izotopom, saopštili su britanski zvaničnici.

Putin je verovatno odobrio ubistvo, zaključeno je tokom britanske istrage 2016. Kremlj je negirao da je umešan u ubistvo Litvinjenka. Istraga koju je vodio viši britanski sudija otkrila je da su bivši telohranitelj KGB-a Andrej Lugovoj i drugi Rus, Dmitrij Kovtun, ubistvo izvršili kao deo operacije za koju je rekao da je njom verovatno upravljala ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), glavni naslednik KGB-a iz sovjetske ere. Litvinjenko je napustio Rusiju i preselio se u Veliku Britaniju šest godina pre nego što je otrovan.

Aleksandar Perepilični

Četrdesetčetvorogodišnji Rus je pronađen mrtav u blizini svog luksuznog doma na ekskluzivnom imanju van Londona, nakon što je otišao da džogira u novembru 2012.

Perepilični je 2009. godine potražio utočište u Britaniji, nakon što je sarađivao u švajcarskoj istrazi ruske šeme pranja novca. Njegova iznenadna smrt izazvala je sumnje da bi moglo biti reč o ubistvu. Britanska policija je to međutim isključila uprkos sumnjama da je možda ubijen retkim otrovom.

Istraga o njegovoj smrti tek treba da donese konačan zaključak o tome kako je umro. Na pretresu se moglo čuti da su u njegovom stomaku pronađeni tragovi retkog i smrtonosnog otrova iz biljke gelsemijum (žuti jasmin). Perepilični je konzumirao veliku količinu supe, koja sadrži biljku kiseljak (sorrel), popularno rusko jelo. Rusija je negirala umešanost.


Viktor Juščenko

Juščenko, tada ukrajinski lider opozicije, otrovan je tokom kampanje za predsedničke izbore 2004. godine u kojoj je stao na prozapadnu kartu protiv promoskovskog premijera Viktora Janukoviča.

Rekao je da je otrovan dok je večerao izvan Kijeva sa zvaničnicima ukrajinskih službi bezbednosti. Rusija je negirala bilo kakvu umešanost. Otkriveno je da je njegovo telo sadržalo hiljadu puta više dioksina nego što je to uobičajeno.

Njegovo lice i telo su se izobličili usled trovanja i nakon incidenta je imao desetine operacija. Osvojio je pobedu na ponovljenim izborima nakon što je vrhovni sud Ukrajine oborio rezultate prethodno održanih izbora proglasivši Janukoviča pobednikom, usred uličnih protesta koji su poneli naziv "narandžasta revolucija".

Georgi Markov

Bugarski pisac, novinar i protivnik tadašnjeg komunističkog vođstva u Bugarskoj, koji je prebegao na stranu Zapada 1969. godine, Markov je umro 11. septembra 1978. nakon što je osetio oštar ubod u butinu dok je čekao autobus na londonskom mostu Vaterlo.

Prema izveštajima o incidentu, Markov je pogledao iza sebe i video čoveka kako uzima kišobran koji je pao na zemlju. Čovek je promrmljao "Izvini" pre nego što je otišao. Markov je kasnije umro od, kako se veruje, trovanja ricinom, za koji ne postoji protivotrov. Disidenti su optužili sovjetski KGB da stoji iza njegovog ubistva.

XS
SM
MD
LG