Dostupni linkovi

Varšava odbacuje presudu suda EU oko vladavine prava


Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro odbacio je presudu Evropskog suda pravde za koji je rekao da nema kredibilitet jer je korumpiran (arhivska fotografija).
Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro odbacio je presudu Evropskog suda pravde za koji je rekao da nema kredibilitet jer je korumpiran (arhivska fotografija).

Poljska konzervativna nacionalistička vlada odbacila je presudu najvišeg suda Evropske unije kojom je ukorena zbog slabljenja nezavisnosti sudija.

Time je zaoštren spor oko vladavine prava koji je Poljsku već koštao stotine miliona evra, ali i prekinuto zatišje u konfrontaciji Varšave i Brisela koje je donela ruska invazija na Ukrajinu, pišu svetski mediji.

Pritisak pred izbore

Evropski sud pravde (ECJ) u ponedeljak, 5. juna, odbacio je više elemenata sveobuhvatne poljske reforme pravosuđa zbog kršenja demokratskih načela Evropske unije (EU), povećavajući pritisak na vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) koju na jesen čekaju izbori, ističe Rojters (Reuters).

Poljska, najveća bivša komunistička zemlja EU, izgubila je, kako navodi Rojters, reputaciju pokaznog primera demokratske tranzicije u ogorčenim bitkama oko vladavine prava s liberalnim Zapadom otkako je PiS došao na vlast godine 2015.

U slučaju koji je protiv Poljske pokrenula Evropska komisija, ECJ je ocenio da objavljivanje članstva sudija u udruženjima, neprofitnim organizacijama ili partijama krši njihovo pravo na privatnost i da može da se iskoristi da se utiče na njih. Sud sa sedištem u Luksemburgu naveo je da taj element zajedno s nekoliko drugih u reformi pravosuđa koju je sproveo PiS ugrožava nezavisnost sudija, a samim tim i podriva vladavinu prava.

"Poljska reforma pravosuđa iz decembra 2019. krši zakone EU", naveo je sud u saopštenju. "Vrednost vladavine prava je sastavni deo samog identiteta Evropske unije."

Iako se na protestu zbog politike PiS-a, prema navodima opozicije, okupilo pola miliona ljudi, istraživanja javnog mnjenja ukazuju da bi konzervativna vladajuća partija mogla ponovo da pobedi na izborima koji se očekuju u oktobru ili novembru, mada nedovoljno da vlada sama bez koalicionih partnera.

Kombinacija PiS-ove obimne socijalne potrošnje i žestokog nacionalizma pokazala se privlačnom u zemlji s 38 miliona ljudi, ukazuje Rojters.

Jedan u nizu sporova s EU

Pojačanje borbe EU s Poljskom oko vladavine, zbog koje je Varšava u kaznama izgubila više od pola milijarde evra, poslednji je u nizu problema nacionalističke konzervativne vladajuće partije, ocenjuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Mnogi Poljaci su gnevni zbog, kako smatraju, dramatične erozije demokratije u zemlji i to osećanje je, kako navodi AP, preraslo u masovne antivladine demonstracija u Varšavi u nedelju, 4. juna, verovatno i najveće u poljskoj postkomunističkoj eri.

Neslaganje oko nezavisnosti poljskih sudija samo je jedan od nekoliko sporova koje konzervativna vlada u Varšavi ima s institucijama EU, tvrdeći da Brisel podriva neotuđiva prava Poljske da donosi nezavisne odluke.

Sjedinjene Američke Države i visoki zvaničnik EU kritikovali su prošle nedelje planove poljske vlade za još jedan zakon koji bi mogao da spreči njene političke protivnike da obavljaju javne funkcije u punom mandatu. EU je zapretila da će preduzeti mere ako se ispostavi da bi taj zakon potkopao demokratske standarde.

'Evrokrate ponovo napadaju Poljsku!'

Uzdrmana protestom oko pola miliona ljudi, od kojih su mnogi mahali zastavama Poljske i EU, poljska nacionalistička vlada je ljutito reagovala na svoj poslednji pravni poraz u dugotrajnom sporu s EU oko vladavine prava, piše Njujork tajms (The New York Times).

Ministar pravde Zbignjev Ziobro (Zbigniew), koji je arhitekta reforme pravosuđa, rekao je da se presuda "ne može smatrati kredibilnom jer je glavni evropski sud korumpiran".

On se zavetovao da se Poljska neće povinovati presudi, uprkos činjenici da bi nepoštovanje verovatno koštalo Poljsku milijarde evra preko potrebnih evropskih sredstava.

U emisiji glavne državne televizije TVP odluka ECJ-a je predstavljena kao politički napad na poljsku državnost, kako to često čini vladajući PiS. "Evrokrate ponovo napadaju Poljsku!", bljesnulo je na ekranu, što kako navodi list, sumira stav desničarske vlade na sudsku odluku.

Presuda najvišeg evropskog suda i prkosan odgovor poljske vlade okončali su privremeno primirje između Varšave i Brisela koji je donela ruska invazija na Ukrajinu, ocenjuje Njujork tajms, ukazujući da je rat u susednoj Ukrajini omekšao kritike EU na račun Poljske, koja je pohvaljena zbog pružanja utočišta milionima izbeglica i koja je bila tranzitna tačka za slanje zapadnog oružja Kijevu.

Tvrdeći da sudsku presudu "nisu napisale sudije već političari", Ziobro je rekao da odluka suda u Luksemburgu "predstavlja jasno kršenje evropskih ugovora", što, prema Njujork tajms, ukazuje na to da će Varšava eskalirati spor i pokrenuti protivtužbe kako bi osporila usklađenost presude s ugovorima iz 1957. godine koji pružaju pravne temelje EU.

S druge strane, evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders (Didier Reynders) rekao je da je presudom ECJ-a zaključen spor i da poljska treba da prilagodi svoje zakone. To je, međutim, prema oceni lista, malo verovatno.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki) prošlog meseca je priznao da reforme pravosuđa koje je sproveo Ziobra "nisu ispale previše dobro". Ipak, vladajućem PiS-u će posle izbora za formiranje vlade možda biti neophodan Ziobro koji predvodi malu radikalnu desničarsku stranku.

Cena sporenja

Sporenje s Evropskim sudom pravde dosad je Poljsku koštalo 557 miliona evra u kaznama, ukazuje Politiko (Politico).

Najviši evropski sud je u oktobru 2021. počeo da kažnjava Poljsku s milion evra dnevno zbog ignorisanja presude kojom joj je naloženo da suspenduje sporno disciplinsko veće za sudije.

Kazna je u aprilu prepolovljena na 500.000 evra dnevno, pošto je sud procenio da su poljske vlasti sprovele delimične, mada nedovoljne, reforme kako bi se povratila nezavisnost sudija.

Sukob sa sudom EU koštao je Poljsku 557 miliona evra kazni, pri čemu je, prema navodima poljskih medija, Evropska komisija već uzela 360 miliona evra.

Poslednjom presudom su okončane novčane kazne, ali je sud dodao da to ne utiče na obavezu Poljske da plati ranije penale, navodi Politiko.

Zbog spora politike poljske vlade po pitanju vladavine prava, Evropska komisija je Varšavi blokirala pristup 35,5 milijardi evra za oporavak od pandemije i još milijardama evra fondova namenjenih za pomoć siromašnijim članicama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG