Dostupni linkovi

Evropska unija bi mogla uvesti dodatne sankcije Bjelorusiji


Policija privodi demonstranta u Minsku, januar 2021.
Policija privodi demonstranta u Minsku, januar 2021.

Evropska unija mogla bi nametnuti dodatne sankcije Bjelorusiji nakon što je Minsk zatvorio dvojicu novinara zbog snimanja protesta, izvjestila je u utorak poljska državna novinska agencija PAP citirajući ministra vanjskih poslova Poljske Zbigniewa Raua.

Bjelorusija je privela više od 33.000 osoba u nasilnom pokušaju suzbijanja antivladinih protesta koji se održavaju od augusta, nakon osporavanih izbora, za koje protivnici Aleksandra Lukašenka kažu da su namješteni. Lukašenko je na funkciji od 1994. godine.

"Nažalost, situacija u Bjelorusiji se konstantno pogoršava, pa će vjerovatno biti uvedeno još sankcija. Lista političkih zatvorenika postaje sve duža. Također su na listu dodana i dva novinara Belsata”, izjavio je Rau.

Prošle sedmice je sud na dvije godine zatvorio dvije bjeloruske novinarke pod optužbom za organizovanje protesta protiv Lukašenka.

Katsiaryna Andreyeva (27) i Darya Chultsova (23) privedene su u novembru u stanu koji su koristile za snimanje protesta zbog smrti jednog demonstranta nekoliko dana ranije.

EU je u decembru uvela treći krug sankcija Bjelorusiji, čime se 88 osoba i sedam entiteta našlo na listi osoba kojima su zabranjena putovanja i zamrznuta imovina. Velika Britanija, Kanada i Sjedinjene Države također su uvele sankcije bjeloruskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG