Dostupni linkovi

Putin i Lukašenko razgovarali šest sati, dok se Zapad priprema za jači pritisak


Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko voze se motornim sanjkama nakon razgovora u Sočiju, 22. februara 2021.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko voze se motornim sanjkama nakon razgovora u Sočiju, 22. februara 2021.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko proveli su šest sati zajedno u ruskom odmaralištu na Sočiju na crnomorskom moru, u ponedjeljak 22. februara, razgovarajući o njihovim integracionim naporima, piše stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sastanak je uslijedio nakon što su se oba lidera suočila sa masovnim protestima kod kuće i sve većim pritiskom Zapada zbog policijskih akcija protiv opozicionih lidera i mirnih demonstranata.

Razgovori su počeli u 15 sati po lokalnom vremenu. Njih dvojica su potom zajedno otišli na skijanje, nakon čega su nastavili razgovore tokom svečane radne večere.

Pres-služba Kremlja navela je da se njihov dnevni red fokusirao na razvoj rusko-bjeloruskih odnosa u smislu "strateškog partnerstva i saveza", ekonomskih veza, energije i integracije u okviru savezne države.

Tokom dijela sastanka koji je bio otvoren za novinare, njih dvojica su razgovarali i o isporuci ruske vakcine protiv korona virusa u Bjelorusiju.

Na početku sastanka Putin je rekao da mu je drago što je potvrđen nivo interakcije između dvije države, strateškog partnerstva i savezničkih odnosa.

Ruski mediji citirali su Lukašenka kako je tokom sastanka rekao da je ostalo šest, ili sedam [integracionih] mapa puta, od predviđenih 33, koje treba izraditi u okviru šireg "akcionog plana" o zajedničkoj saradnji.

"Svi ostali su spremni za potpisivanje", rekao je on.

Lukašenko se već dugo pokušava predstaviti kao kočnica pritiska Moskve da se Bjelorusija spoji sa Rusijom, piše stranica RSE na engleskom jeziku.

No, sedam mjeseci uličnih protesta od spornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji stavilo je lidera te zemlje u defanzivu i on se naizgled više oslanjao na Putinovu podršku.

Sastanak Putna i Likašenka dolazi istog dana kada se Evropska unija (EU) najavljuje nove sankcije protiv Rusije, a moguće i Bjelorusije, pojačavajući pritisak na mnoštvo pitanja koja su zbližila ove dvije zemlje u posljednjim mjesecima.

EU je ranije uvela sakncije Bjelorusiji zbog represije mirnih demonstranata, opozicije i medija od avgusta prošle godine kada su održani izbori na kojima je Lukašenko odnio pobjedu za koju opozicija ali i EU smatraju da je namještena.

Bjeloruska liderka opozicije Svjatlana Cihanovskaja, koja tvrdi da je pobijedila na glasanju, poziva EU da zauzme oštriji stav protiv Lukašenkovog režima.

Putin je u Soči stigao, pod prijetnjama novih sankcija EU zbog zatvaranja opozicionara Alekseja Navaljnog koji je zatvoren u januaru nakon što se vratio sa lječenja iz Njemačke.

Ministri vanjskih poslova EU dogovorili su se u ponedjeljak 22. februara da će pripremiti sankcije za četiri viša ruska zvaničnika u uglavnom simboličnom odgovoru na zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, rekla su trojica EU diplomata, prenosi Reuters.

Politički dogovor postignut je nakon što su Francuska, Njemačka, Poljska i baltičke zemlje pozvale EU da pošalje poruku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da rasprave i demonstracije moraju biti dopuštene u Rusiji.

Posljednjih godina Rusija je vršila pritisak na Bjelorusiju da preduzme korake ka integraciji kako bi zacementirala dvadeset godina star Sporazum o formiranju savezne države, da bi ga odbila Lukašenkova odbrana suvereniteta nacije.

Međutim, situacija se počela mijenjati nakon što je Rusija podržala Lukašenka nakon predsjedničkih izbora u avgustu, približivši dvije strane zbog zajedničkog shvaćanja prijetnji.

"Minsk savršeno razumije koliko je sada važno biti na desnoj strani Kremlja", napisao je politički analitičar Artyom Shraibman u analizi za Moskovski centar Carnegie.

"Lukašenko je mnogo puta pokušao pokazati da su on i Putin u istom čamcu protiv Zapada i da su nedavni protesti u Rusiji nastavak protesta u Bjelorusiji", naveo je on.

Putin i Lukašenko sastali su se zadnji put u septembru prošle godine također u Sočiju kada je Bjelorusija osigurala zajam od 1,5 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG