Dostupni linkovi

Pisonero: Komisija očekuje da Crna Gora ukine dodjelu ekonomskog državljanstva


Evropska komisija (EK) od Crne Gore, države kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, očekuje da ukine šemu dodjele ekonomskog državljanstva investitorima i da se uzdrži od mjera koje bi mogle da ugroze postizanje ciljeva Evropske unije, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Pisonero podsjeća da je u Izvještaju Mehanizma za suspenziju viza, Komisija preporučila Crnoj Gori da što prije ukine šemu državljanstva u zamjenu za investicije.

Crna Gora i dalje sprovodi program dodjele ekonomskog državljanstva pojedincima koji u Crnu Goru ulože između 250.000 i 450.000 eura, uprkos apelima Evropske komisije da se ta šema ukine.

Odlazeća Vlada Zdravka Krivokapića je od kraja 2020. godine do sredine februara ove dodijelila 291 ekonomsko državljanstvo, od čega 190 Rusima.

Pisonero je u izjavi dostavljenoj medijima naglasila da Crna Gora treba da se uzdrži od bilo kakvih mjera koje bi mogle da ugroze postizanje ciljeva EU, uključujući i korištenje prava za dodjelu državljanstva.

"EK je dosljedno savjetovala Crnu Goru da ukine svoju šemu državljanstva investitorima zbog rizika poput pranja novca, utaje poreza, finansiranja terorizma, korupcije i uplita organizovanog kriminala", poručila je Pisonero.

Prema njenim riječima, Komisija prati situaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući razvoje događaja koji se mogu shvatiti kao zaobilaženje mjera koje se primjenjuju u okviru spoljne i bezbjednosne politike EU.

Evropska komisija pozvala je u ponedjeljak države članice EU da odmah ukinu sve postojeće šeme za dobijanje "zlatnih pasoša" i da razmotre ukidanje državljanstava datih ruskim i bjeloruskim građanima koji su na EU listi sankcionisanih zbog rata u Ukrajini.

Crna Gora je, za vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, uvela dodjelu ekonomskog državljanstva.

Program je trebalo da bude ukinut krajem 2021. ali je odlazeća Vlada Zdravka Krivokapića odlučila da ga produži za još godinu, uprkos kritikama i apelima u Izvještaju Evropske komisije da se sa tim prekine.

Crna Gora od 2012. godine pregovara za članstvo u EU. Otvorila je sva poglavlja, a privremeno zatvorila tri.

XS
SM
MD
LG