Dostupni linkovi

Euro 2012: Počeo fudbalski praznik, prate ga mnogi izazovi


Gol Roberta Lewandowskog, prvi na EURU 2012.
Gol Roberta Lewandowskog, prvi na EURU 2012.
Priredili: Nedim Dervišbegović i Sabina Čabaravdić

Evropsko prvenstvo u fudbalu počelo je u petak nakon ceremonije otvaranja na prepunom varšavskom Nacionalnom stadionu utakmicom reprezantacija Poljske, koja je domaćin zajedno sa Ukrajinom, i bivšeg šampiona Grčke.

Fudbaleri Poljske i Grčke odigrali su neriješeno 1:1 u prvoj utakmici Grupe A.

U drugoj utakmici, Rusija je pobijedila Češku Republiku 4:1.

Domaćini se nadaju da rasizam, nasilje i organizacioni i politički problemi neće pokvariti tronedjeljni sportski praznik i najviši poljski i ukrajinski zvaničnici pokušavaju učiniti sve da suzbiju kritike svojih zemalja.
Otvaranje Evropskog prvenstva u fudbalu na Nacionalnom stadionu u Varšavi
Otvaranje Evropskog prvenstva u fudbalu na Nacionalnom stadionu u Varšavi

Stotine hiljada turista već se nalaze u Poljskoj dok se nešto manje posjetilaca očekuje u Ukrajini, gdje su zelenaški uvjeti smještaja u hotelima, te kontroverze oko zatvaranja bivše premijerke Julije Timošenko, obeshrabrile navijače da tamo otputuju.

Utakmice se još igraju u Gdanjsku i Poznanju u Poljskoj i u Kijevu, Ljvovu, Harkovu i Donjecku u Ukrajini.

Aktuelni svjetski i evropski šampion Španija se nada da će postati prva zemlja koja će zaredom osvojiti tri velika takmičenja dok trostruki evropski prvaci Nijemci žele prvi trofej nakon evropske krune 1996.

Na prvenstvu još učestvuju domaćin Ukrajina, bivši prvaci Francuska, Holandija, Danska i Italija kao i Portugal, Irska, Hrvatska, Engleska i Švedska.

Takmičenje po grupama završava 19. juna nakon čega dvije najbolje ekipe iz svake grupe nastavljaju takmičenje u četvrtfinalu.

Polufinalne utakmice se igraju 27. i 28. juna a finale 1. jula u Kijevu.

Problemi van terena

Atmosferu jednog od najvećih svjetskih događaja već su, međutim, dobrim dijelom odredila dešavanja van terena.

Ovo će biti posljednje takmičenje u kojem učestvuje 16 reprezenatacija, što je za mnoge savršena formula, jer je UEFA odlučila da 2016. godine u Francuskoj učestvuju 24 reprezentacije, format koji se pokazao kao nepraktičan na prvenstvima svijeta od 1982. do 1994. godine.
Poster u Kijevu
Poster u Kijevu

Fudbalski navijači u Poljskoj i Ukrajini su ozloglašeni zbog nasilja i rasnog vrijeđanja igrača druge boje kože, a takvi igrači će biti na svim terenima.

Britansko ministarstvo turizma je, na primjer, savjetovalo navijačima Engleske da ne putuju na Evropsko prevenstvo.

Napadač Italije Mario Balotelli je rekao da će napustiti teren ako bude vrijeđan na rasnoj osnovi i očekuje se snažna podrška UEFA-e igračima i timovima.

Poljski premijer Donald Tusk u četvrtak je ručao s prvim crnim parlamentarnim zastupnikom u istoriji Sejma, Johnom Godsonom.

Francuski bokser Doudou Ngombu, rodom iz Demokratske Republike Kongo, bio je među hiljadama navijača koji su pjevali i plesali u novootvorenom kvartu u Varšavi, gdje se okupljaju navijači i kaže da je naišao na vrlo topao prijem:

"Osjećam da ljudi ovdje nemaju predrasude, da se ne obaziru na rasu. Mislim da je Poljska tu dobra, jer, evo ja sam Afrikanac i niko me zbog toga ne gnjavi. Osjećam se jako dobro ovdje."

Pored toga, vjerovatno se nijedan organizator neće suočiti sa infrastrukturnim problemima kakvi su pratili ovogodišnje prvenstvo od kada je ono dodijeljeno Poljskoj i Ukrajini 2007. godine.

Bojkot

Ukrajina je od tada stalno bila na ivici gubljenja svog dijela domaćinstva. Predsjednik UEFA-e Michel Platini je ukrajinske hotelijere nazvao "banditima i lopovima".

Na kraju, socijalni i politički problemi koji okružuju prvi veliki sportski događaj u bivšim komunističkim zemljama od moskovske Olimpijade 1908. godine također bi mogli ugroziti uspjeh prvenstva.

Već je bilo diplomatskih trzavica izemđu Ukrajine i nekih zapadnoevropskih zemalja koje su zaprijetile bojkotom od strane njihovih zvaničnika zbog Timošenko.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, suočen s rastućim valom lošeg publiciteta, pokušao je u televizijskom obraćanju atmosferu malo preokrenuti ka pozitivnom. Pohvalio se novim bržim vozovima koji povezuju gradove domaćine prvenstva.

Građane je pozvao da pokažu gostoljubivu u danima koje zvanični Kijev naziva „istorijskim događajem u post-sovjetskoj zemlji“:

"U danima pred nama, pažnja svijeta biće usmjerena na našu zemlju. Pozivam vas da pokažete punu ukrajinsku gostoljubivost, iskrenost i prijateljstvo. Naše goste i učesnike moramo primiti dostojanstveno. Odnosi između Ukrajine i ostatka u svijetu ovisiće od toga kako će nas se sjećati. "

U utorak se grupa Ukrajinaca sukobila sa policijom u prostoru određenom za navijače u centru Kijeva za vrijeme njihovog protesta zbog zakona koji bi povećao ulogu ruskog jezika u zemlji.

Poljska, članica Evropske unije, je pokrenula ideju zajedničkog domaćinstva sa Ukrajinom kako bi svog siromašnog istočnog susjeda motivirala da se uključi u evropsku demokratsku porodicu ali je izbor Janukoviča pokvario računicu.

"Željeli su iskoristiti Evropsko prvenstvo kao propaganda da bi prikazali Ukrajinu kao veliku evropsku zemlju sa velikim potencijalom. Ali danas je jasno da se ti planovi nisu ostvarili," smatra Volodimir Fesenko iz nevladine organizacije Penta.
XS
SM
MD
LG