Dostupni linkovi

Ukrajinci o "stvarnoj" Ukrajini: Gostoljubivi smo i otvoreni


Mariupol, mjesto u kojem Anton Jevsiuškin nudi svojim potencijalnim gostima prevoz smještaj na moru i dobro društvo
Autor: Daisy Sindelar (prevela: Ena Stevanović)
Nekoliko dana prije početka Europskog nogometnog prvenstva 2012., jedan od domaćina Ukrajina se bori sa valom negativnog publiciteta, počevši od tretiranja Julije Timošenko, astronomskih cijena hotela, ubijanja uličnih pasa i rasizma. Ali hiljade običnih građana, uključujući i one iz sela i manjih mjesta se bore protiv takvih priča i nastoje gostima prvenstva pokazati „stvarnu Ukrajinu“.
Roman Harčenko živi sat i pol vožnje autobusom od glavnog grada Ukrajine.
Ali nada se da to neće odvratiti posjetitelje Europskog prvenstva od posjete njegovom rodnom gradu Černihivu, čak i ako se tamo neće igrati nijedna utakmica, za razliku od Kijeva, Harkova, Donetska i Lvova.
„Gradovi u kojima se ne igraju utakmice će vjerovatno biti posljednji izabrani. No, i uprkos tome, nadamo se da će naš historijski gradić Černihiv, star 1300 godina zainteresirati posjetitelje. Naš grad je tih i pun zelenila za razliku od Kijeva koji je bučan i prepun ogromnih zgrada. Ovdje je život mnogo mirniji,“ kaže Harčenko.
Harčenko, 28-godišnji grafički dizajner je jedan od nekoliko stotina Ukrajinaca koji preko interneta nude besplatan smještaj stranim turistima za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva, koje se održava u Ukrajini i Poljskoj od 8. juna do 1. jula.
Web stranica Rooms4Free na kojoj se nalazi i Harčenkov oglas je dio projekta Prijateljska Ukrajina u kojem se nudi sve, od privatnih tura do volonterskih prevoditelja za nekoliko desetina hiljada stranih posjetitelja koji se očekuju za vrijeme prvenstva.
Organizatori kažu da je projekt namijenjen borbi protiv rastućeg vala negativnog publiciteta koji je zahvatio Ukrajinu i naslova u medijima koji se tiču rasta cijena, rasizma, ubijanja pasa i političkog bojkota onoga što bi trebao biti trijumfalni europski debi jedne post-sovjetske zemlje.
Projekat je zainteresirao mnoge i u gradovima u kojima se održava prvenstvo. Međutim, iznenađujući je odaziv i u udaljenijim gradovima Ukrajine, pri čemu su stanovnici gradova kao što su Lutsk, Herson i Kremenčug željni da pokažu svoj kutak zemlje za koju kažu da je mnogo gostoljubivija i otvorenija nego što to misle stranci.
Bašta kuće Larise Kozynaye koja turistima nudi besplatan smještaj
Bašta kuće Larise Kozynaye koja turistima nudi besplatan smještaj
Larisa Kozynaya, 42-godišnja stanovnica Dnjepropetrovska već ima dvije grupe gostiju koji će biti smješteni kod nje između utakmica u Donetsku i Harkovu.
Kaže da su ona i njen suprug Dmitro uvijek željni društva sada kad se njihova odrasla kćer preselila u Kijev.
„S jedne strane, mi volimo ljude. Mi smo otvorena obitelj. S druge strane, ovo je za nas jedna vrsta avanture. Ja trenutno ne radim tako da imamo mogućnost da primimo ljude. Ne govorim dobro engleski, ali mislim da ćemo se dobro sporazumjeti na svakodnevnoj razini,“ kaže Kozynaya.
Francuska navijačica Isabelle Carvalho-Goncalves i njen suprug Portugalac Jose će biti smješteni kod Kozynaye tijekom dvosedmičnog putovanja Ukrajinom.
Njihovo putovanje uključuje nogometne utakmice u sva četiri grada domaćina i boravak kod pet ukrajinskih obitelji, s kojima su stupili u kontakt preko web stranice Rooms4Free.
Četrdesetdvogodišnja Carvalho-Goncalves kaže da su preskupi hoteli i bojkot Evropske unije zbog slučaja bivše premijerke Julije Timošenko naveli neke od njenih prijatelja da otkažu svoje planove za Ukrajinu, ali dodaje da to nije spriječilo nju i njenog supruga da realizuju svoje prvo putovanje u Ukrajinu:
„Kada idete na Euro samo zbog nogometa onda ne obraćate mnogo pažnju na politička pitanja. Mi želimo pogledati utakmice i družiti se sa lokalnim stanovništvom. Već smo u kontaktu sa nekim mještanima i svi su vrlo sretni što će upoznati strance. Čine se vrlo sretnim što će nas primiti“, priča ona.
Ambicije Ukrajine za zapadnom integracijom su splasnule nakon izbora 2010. na kojima je pobijedio sovjetski tip vođe Viktor Janukovič, a njegova suparnica Timošenko je strogo kažnjena.
Povrh svega, organizacija nogometnog prvenstva je obilježena nizom medijskih izvještaja o svemu, od terorističkih prijetnji, upozorenja o rasističkim huliganima do skandala o trovanju pasa.
Anna Trepalyuk, članica nevladine organizacije, nudi smještaj za tri strana gosta u svojoj vikendici u gradu Odesa na Crnom moru i kaže da Ukrajina doživljava tešku krizu identiteta.
Anna Trepalyuk
Anna Trepalyuk
„Problem je što europski novinari, ako doista traže način da srozaju ugled naše zemlje, zapravo ne moraju ništa izmišljati. Ne moraju duboko kopati jer je sve vidljivo na površini. Cijene su skočile, desili su se skandali sa psima...Ali ne bih rekla da je sve upropašteno. Kažu da neki ljudi neće doći, ali zato će doći drugi umjesto njih,“ kaže Trepalyuk.
U isto vrijeme, entuzijazam javnosti za Europsku uniju je splasnuo. Prošlogodišnja anketa pokazuje da manje od pola Ukrajinaca želi da se njihova zemlja pridruži Europskoj uniji.
Ali to ne zanči da ne žele pružiti svojim gostima dobru zabavu. U svom oglasu na web stranici Rooms4Free, Anton Jevsiuškin, 29-godišnji stanovnik Mariupola na obali Azovkog mora na jugoistoku Ukrajine nudi svojim potencijalnim gostima prevoz sa aerodroma ili željezničke stanice, smještaj na moru, brzi internet i jednostavno „dobro društvo“.
Kaže da je spreman pokazati posjetiteljima da val lošeg publiciteta nema ništa zajedničko sa „stvarnom Ukrajinom“.
„Stvarna Ukrajina i stvarni Ukrajinci su nešto potpuno drugačije. U našim temeljnim vrijednostima, mi smo isti kao i ostali građani Europske unije. I to ne samo u zapadnoj Ukrajini, već i u istočnoj“, kazao je on.
XS
SM
MD
LG