Dostupni linkovi

EURO 2012 u zanimljivim brojkama


Logo od cvijeća za EURO 2012
Prevela: Biljana Jovićević

Evropski šampionat u fudbalu u Poljskoj i Ukrajini, počinje u Varašavi u petak 8.juna. Tom Balmforth uoči najvećeg istočnoevropskog sportskog događaja u ovoj deceniji bilježi u brojkama sljedeće:

2 - je broj životinja koji se takmiče za slavu sad već preminule hobotnice Pola koji je svjetsku slavu osvojio za predviđanje rezultata fudbalskog Svjetskog prvenstva. Ukrajina ima "Psiho Prase", telepatsku svinju koji će pokušati sa predviđenjem ishoda igre, dok Poljska ima Czitu slona. No, konkurencija se može proširiti. Druge životinje kao što su Fred i Farret iz Ukrajine takođe prema nekima imaju slične psihološke talente.

3 - puta je Njemačka osvajala Evropski šampionski trofej a igrala u šest finala ukupno. Oni su u ovom takmičenju najuspješeniji tim, ali pobjednika finala EURO 2008. i Svjetskog kupa 2010., Španiju, još uvjek moraju pobijediti.

8 - broj stadiona na kojima će se igrati mečevi u osam ukrajinskih gradova - Donjetsku, Hrakovu, Kijevu i poljskim Gdanjsku, Poznanju, Varšavi, Vroclavu. Varšava je domaćin prvog meča u petak 8.juna, a Kijev finala 1. jula.

9 - je broj puta koliko je najefikasniji strijelac EURO-a svih vremena Mišel Platini, bivši francuski napadač i sadašnji predsjednik UEFA, zatresao mrežu na evropskim prvenstvima.

16 - broj nacija koje će se takmičiti na EURO, od 53 koliko ih je učestvovalo u kvalifikacijama za prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj.

31- je procenat onih koji su u nedavnom istraživanju javnog mnjenja u Ukrajini, rekli da ne misle da će EURO doprinijeti poboljšanju imidža njihove zemlje. I to je bilo prije nego što je britanska štampa počela da vodi kampanju protiv Ukrajine zbog rasizma, prostitucije, povećanja HIV oboljelih, politički motivisanih hapšenja, korupcije, te svađalačkih navika poslanika u parlamentu koje smo imali prilike vidjeti.

50 - broj toaleta dostupnih za 10.000 švedskih navijača koji se očekuju u kampu na jednom ostrvu koje se nalazi na rijeci Dnjepar u Kijevu.

65 - mjesto na kojem se prema FIFA listi nalazi Poljska, čime je, zapravo, jedan od najslabijih timova koji su ikada ugostili Evropski šampionat. Poljski rejting je naglo padao od 2007., kada su bili na najvišem, 17. mjestu, što je najbolja pozicija te države u istoriji Ukrajina je rangirana na 50. mjestu FIFA liste.
Poster sa peharom EURA 2012 i policija u Kijevu
Poster sa peharom EURA 2012 i policija u Kijevu

70 - Broj prošlih godina od kada je 1942. godine održan legendarni "Meč smrti" između tima napravljenog od naci trupa i „Starta“, ukrajinskih igrača sastavljnih iz nekadašnjeg Dinama iz Kijeva. Prema priči, ukrajinski tim je “razbio” sve svoje oponenete i u finalnom meču su imali instrukciju da izgube od SS oficira, ali su umjesto toga pobijedili sa 5:3. Neki od pobjednika kasnije su uhapšeni i ubijeni od strane Gestapoa, iako je njemački sud 2005. presudio da egzekucije nijesu imale veze sa fudbalom.

241 - to će biti broj dana koliko će na dan otvaranja EURA, bivša premijerka Julija Timošenko biti u zatvoru od kada je u oktobru prošle godine ukrajinski sud presudio da je zloupotrijebila ovlasti. Timošenko je osuđena na sedam godina zatvora, u, kako se procjenjuje, političkoj presudi koju je tražio njen politički rival, predsjednik Viktor Janukovič. Mnogi Evropski lideri saglasni su sa ovom ocjenom. Neki od njih su tražili da se bojkotuje ukrajinski dio evropskog prvenstva zbog toga. Timošenko je zatvorena baš u Hrakovu, gdje će se igrati prva utakmica na teritoriji Ukrajine u subotu 9.juna.

300 - je broj aktivistkinja Femena koji najavljuju proteste širom Poljske i Ukrajine. Ukrajinske neo-feministkinje su stekle kult sljedbenika zauzimajući maksimum pažnje javnosti sa ciljem ukazivanja na procvjetalu seks industriju i neobuzdanu trgovinu ljudima. Femen je obećao da će krenuti u akciju agit – striptiz u cilju ometanja EURA za koji se vjeruje da će uveliko podstaći prostituciju. Prošli mjesec, dva puta su Femen aktivistkinje pokušale ukrasti EURO trofej nakon skidanja odjeće do boka i tom su prilikom promovisali njihov najnoviji slogan crnom tintom išaran preko golih torza ". F *** Euro 2012"
Aktivistkinje Femen-a protestuju u Parizu protiv prostitucije za koju vjeruju da će "procvjetati" tokom Evropskog šampionata
Aktivistkinje Femen-a protestuju u Parizu protiv prostitucije za koju vjeruju da će "procvjetati" tokom Evropskog šampionata

800 - dolara košta jedan apartman za noć u centru Kijeva.

1 400 - je broj elektronskih prevodilaca koji će pomagati ukrajinskim policajcima da komuniciraju sa očekivano velikim brojem turista.

1960 - je godina kada je počelo Evropsko fudbalsko prvenstvo. Henri Delauney iz Franscuske je tvorac ideje o jednom internacionalnom šampionatu u Evropi, ali je umro pet godina prije nego što je počelo prvo Evropsko prvenstvo. Šampionski trofej nosi njegovo ime.

52 000 - je prošlogodišnji broj osoba koje u Ukrajini pružaju seksualne usluge, prema procjeni HIV/AIDS Alijanse.

68 000 - mjesta je kapcitet Kijevskog Olimpijskog stadiona, otvorenog davne 1923., i renoviranog prošle godine. Stadion, koji je ugostio i fudbalska takmičenja tokom Olimpijskih igara u Moskvi 1980. biće mjesto na kojem će se odigrati finalna utakmica EURO 2012. 1.jula.

1 000 000 - broj turista koje očekuju u Ukrajini zahvaljujući EURO što bi ovu post sovjetsku državu transformisalo u turističku Meku.

150 000 000 - je broj međunarodnih gledalaca koji se očekuju da će pratiti ceremoniju otvaranja turnira na varšavskom naciononalnom stadionu .Ta kratka ceremonija trajaće 20 minuta prije nego što počne meč Poljske i Grčke. Na svečanoj ceremoniji Šopenove etide izvodiće mađarski pijanista Adam Gyorgy.

13.4 milijarde - je broj dolara koje je Ukrajina potrošila na pripremama za EURO, uključujući 6,6 milijardi državnih para, prema Reutersu.
XS
SM
MD
LG