Dostupni linkovi

EULEX: Oslobođeni policajci stigli na Kosovo


Pripadnik kosovske policije - ilustracija
Pripadnik kosovske policije - ilustracija
Dva kosovska policajca, koje je srpska žandarmerija uhapsila u subotu kod Merdara, puštena su u ponedeljak na slobodu dok misija KFOR-a istražuje okolnosti hapšenja, odnosno tačno mesto na kojem su pripadnici policije bili uhapšeni.

Nakon što su 48 sati proveli u pritvoru, pripadnici Policije Kosova, Šukri Binaku i Sami Beqiri, pušteni su u ponedeljak, potvrdio je za RSE Bajram Rexhepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova.

Njih su iz Prokuplja na Kosovo prebacili zvaničnici EULEX-a.

"Mogu potvrditi da je EULEX olakšao njihovo oslobađanje", rekao je za RSE portparol EULEX-a Nik Haton.

Pripadnici Žandarmerije Srbije u subotu su uhapsili Binakua i Beqirija u graničnoj zoni Merdare, koji su, po rečima ministra policije Srbije Ivice Dačića “drastično narušavanje Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog u Kumanovu 1999. godine”, po kojem inače u zelenoj liniji mogu da se kreću samo pripadnici NATO-a i srpske snage.

U međuvremenu, Rexhepi je kazao da KFOR istražuje mesto gde su policajci bili uhapšeni posle čega će izaći sa zvaničnim izveštajem.

“Zatražili smo preko međunarodnih mehanizama koje imamo na raspolaganju, posebno preko Euleksa i izaslanika EU na Kosovu Samjuela Žbogara da iskoriste sve mogućnosti pritiska na Srbiju da se oslobode policajci koji su kidnapovani”, kazao je prethodno Rexhepi, dodavši da “KFOR istražuje mesto gde se desilo kidnapovanje, i po svemu sudeći, izaćiće sa izveštajem da se to desilo unutar teritorije Kosova”.

Iz EULEX-a su rekli da se istraga o okolnostima hapšenja nastavlja, ali odbacili su mogućnost da konačan izveštaj bude objavljen u javnosti.

Ni u KFOR-u nisu hteli da objave više detalja u vezi sa istragom.

„KFOR je zabrinut zbog poslednjih dešavanja, ali je uveren da će se sve strane ponašati profesionalno kako bi se sprečila konfliktna situacija. Na odgovornost KFOR-a je da rešava kršenja administrativno-graničnih linija. U slučaju da ima spora u vezi administrativno-granične linije, KFOR je arbitar za lokaciju tih linija“, kazao je portparol misije Dan Harvey.

Priština je prethodno oštro osudila hapšenje kosovskih policajaca. Iz Predsedništva Kosova rečeno je da je “hapšenje pripadnika Policije Kosova na dužnosti je napad na institucionalni i teritorijalni integritet Republike Kosovo, te da učestala hapšenja građana Kosova od strane srpskih vlasti ne doprinose uspostavljanju dobrih međususjedskih odnosa između dvije zemlje”.
XS
SM
MD
LG