Dostupni linkovi

EULEX čeka Martijeve odgovore


Kristina Herodes, portparol EULEX-a
Kristina Herodes, portparol EULEX-a
Priština i Tirana napravile su prve korake u istrazi povodom izveštaja Dika Martija koji pored ostalog iznosi ozbiljne optužbe vezane za trgovinu organima, dok će Kosovo krajem ove nedelje saznati u kom će svojstvu učestvovati na raspravi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 25. januara o tom izveštaju.

Na zimskom plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje će se održati od 24. do 28. januara, izveštaj Dik Martija o ilegalnoj trgovini organima na Kosovu biće jedna od glavnih tema. Očekuje se da će na zasedanju govoriti predsednici Turske, Srbije, i Rumunije kao i premijer Albanije.

Kosovo se u međuvremenu zalaže da dobije reč tokom zasedanja skupštine Saveta Evrope 25. januara.

Xhavit Haliti, član predsedništva Skupštine Kosova i jedan od pomenutih u Martijevom izveštaju za učešće u ilegalnim aktivnostima, kaže da Kosovo očekuje potvrdu za učešće, a ukoliko se to ne desi, onda će delegacija Albanije zastupati Kosovo.
Xhavit Haliti

„Radimo na tome da se predstavnici Skupštine Kosova obrate Savetu Evrope. Još uvek nismo dobili potvrdu da li će nam to biti dopušteno, ali smo razgovarali sa delegacijom Albanije, kao i sa stalnim delegacijama u Savetu Evrope. Delegacija Kosova će učestvovati na zasedanju, bilo kao posmatrač, ili kao aktivan učesnik“, kazao je Haliti.

On je dodao da Priština i Tirana koordinišu mnoge aktivnosti u vezi sa Savetom Evrope, te da je moguće da će albanska delegacija zatražiti da se rezolucija ne usvoji, a u suprotnom, zatražiće se da se dodaju predlozi u rezoluciji. Haliti se zalaže za sveobuhvatnu istragu.

„I albanska i kosovska strana zainteresovane su da se sprovedu istrage, ali je važno da se argumenti u vezi sa optužbama koje su u pitanju predaju istražiocima EULEX-a, kao i da se sprovede dodatna istraga u vezi sa ovim pitanjem, te da se jednom zauvek zatvori ovaj predmet, na osnovu zaključaka specijalnih evropskih istražioca“, rekao je Haliti.

Istraga ne može da se započne zbog neodstatka dokaza


U međuvremenu, portparol EULEX-a, Kristina Herodes, potvrdila je za RSE da su Priština i Tirana napravile prve korake vezano za navode u izveštaju.

„Delegacija Specijalnog tužilaštva Kosova, koju čine šef i zamenik šefa tužilaštva održali su sastanak sa glavnim tužiocem Albanije, na kojem su diskutovali moguće korake istrage u vezi sa izveštajem Dika Martija, kao i sa aktivnostima u Albaniji tokom 1999, i 2000. godine“,
navodi Herodes.

Ona je dodala da je veoma rano da se govori o tome šta će se desiti u budućnosti, te da EULEX očekuje odgovore Dik Martija na pismo koje mu je poslala ova misija.

„EULEX je poslao pismo Dik Martiju sa nekoliko pitanja u vezi sa njegovim izveštajem. Znamo da je gospodin Marti dobio naše pismo, ali mi još uvek nismo dobili odgovore od njega“,
kazala je Herodes, dodajući da tužilaštvo i policija ne mogu da započnu istragu zbog nedostatka dokaza.

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti optužio je vođe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) da su 1999. godine organizovale otimanje ljudi kojima su u Albaniji vađeni organi.

U tom izveštaju, premijer Kosova u ostavci Hashim Thaci je identifikovan kao "šef" grupe odgovorne za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa. Takve tvrdnje Vlada Kosova je odbacila, nazivajući ih neosnovanim, dok je Thaci zatražio da sve činjenice i dokaze koje Marti poseduje preda pravosudnim organima kako bi se omogućio istražni proces.
XS
SM
MD
LG