Dostupni linkovi

Svi Marty-evi izvještaji


Dick Marty
Dick Marty
Član Evropskog parlamenta, Švicarac Dick Marty jedan je od glavnih likova u vijestima koje su u vrhu interesovanja na Balkanu. U centar pažnje, ne samo Balkana , dospio je nakon izvještaja u kojem, na 27 stranica, dvadesetsedam puta pominje ime kosovskog premijera. On Hashima Thacija dovodi u vezu sa švercom oružja, heroina i ljudskih organa.

Martyjevo se ime na svjetskoj političkoj sceni prvi put pojavljuje 2006. godine kada je objavljen njegov izvještaj o tajnim zatvorima CIA. I tada ga je Vijeće Evrope ovlastilo da istraži koliko istine ima u govorkanjima da istočnoevropske države u svojim zatvorima ilegalno drže osumnjičene za terorizam.

U prvom izvještaju, nakon godinu dana rada, Marty je zaključio da je 14 evropskih zemalja saučestvovalo u američkom kršenju ljudskih prava.

Sve te zemlje, uključujući i njegovu rodnu Švicarsku, aktivno ili pasivno su bile dio „paukove mreže“ koje su zatvarale i premještale nepoznate osobe, napisao je Dick Marty u junu 2006. godine.

Sadašnji potpredsjednik Evropskog parlamenta Marek Siwiec, podigao je međutim protiv Martyja tužbu za klevetu, jer ga je Švicarac u svom izvještaju naveo kao jednog od poljskih obavještajaca koji je učestvovao u zatvaranju navodnih terorista.

Optužbe i negiranja

Pozivajući se na neidentificirani izvor CIA i na neke druge kontakte, Marty je u izvještaju Vijeću Evrope optužio četiri visoka poljska i pet rumunskih dužnosnika.

Među njima i bivše predsjednike Aleksandra Kvašnjevskog i Jona Ilijeskua koji, po Martyju snose političku odgovornost za zatvaranje nepoznatih osoba. Ti su zatvorenici, prema istim izvorima, bili vezani u lisice, skidani do gola, mučeni i bili u izolaciji.

Siwiec tvrdi da će pred sudom u Poznanju (Poljska) dokazati da ne zna ništa o bilo kakvom tajnom dogovoru izmedju Poljske i SAD, te da se Martyjev izvještaj temelji na pogrešnim informacijama.

Austrija, Belgija, Velika Britanija, Cipar, Danska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Poljska , Portugal, Rumunija, Španija i Švedska, sve zemlje navedene u izvještaju Dicka Martyja negirale su navode iz dokumenta.
XS
SM
MD
LG