Dostupni linkovi

Keljmendijevom sinu određen jednomesečni pritvor


Ilustracija
Ilustracija
Lokalni sudija odredio je jednomesečni pritvor osumnjičenom za teško ubistvo Elvisa Hodžića 2010. godine u BiH, saopštio je EULEX.

Slučaj se dovodi u vezu sa Elvisom Keljmendijem, sinom Nasera Keljmendija. Elvisa Keljmendija je 24. septembra uhapsila policija EULEX-a, kako su ranije saopštili zvaničnici misije EU za vladavinu prava na Kosovu.

Portparol EULEX-a Blerim Krasniqi je za RSE izjavio da slučaj istražuju jedan domaći i jedan EULEX-ov tužilac.

“Tužilaštvo je otpočelo istragu i od njih zavisi kakvi će biti naredni koraci. On se trenutno nalazi u policijskom pritvoru”, kazao je Krasniqi.

Elvisa Keljmendija, koji inače ima državljanstvo Kosova, najpre je, 22. septembra uhapsila Policija Kosova, a na osnovu međunarodne poternice. Međutim, zbog nepostojanja sporazuma o izručenju između Kosova i BiH, Keljmendi je pušten iz pritvora nakon 48 sati.

EULEX je pronašao prostor za delovanje na osnovu krivičnog zakona Kosova o krivičnom gonjenju stanovnika Kosova koji su izvršili krivična dela van teritorije Kosova.

Inače, Ismet Salihu, profesor Krivičnog prava na Univerzitetu Prištine navodi da je način na koji je postupio EULEX u slučaju hapšenja Elvisa Keljmendija pravno ispravan, čime je ispoštovan Krivični zakon Kosova.

“Kosovo kao i svaka druga zemlja ima za obavezu da se brine o svojim državljanima dok su oni i u drugim zemljama, istovremeno, ima pravo i da ih kazni ako su oni počinili neko krivično delo van Kosova, tako da je EULEX delova pravedno na osnovu Krivičnog zakona”, kazao je Salihu.

On je dodao da je verovatno u Policiji Kosova do greške s obzirom da je nakon pritvora oslobodila osobu koja se sumnjiči za ubistvo.

“Moguće je da policija nije znala ili da je bilo nesporazuma. Inače, Policija ne bi smela da oslobodi tu osobu”, kazao je on.

Ovo se sve dešava u vreme kada je u toku potraga za Naserom Keljmendijem, državljaninom BiH poreklom sa Kosova, a inače Elvisovim ocem.

Naser se nalazi na crnoj listi američkog predsednika Baraka Obame, osoba koje se dovede u vezu sa trgovinom drogom, zajedno sa dilerima droge iz Meksika i Avganistana.

Veruje se da je on 10. septembra, nakon što je izašao iz Bosne, napustio Crnu Goru u pravcu Kosova i da je navodno viđen na Kosovu.
XS
SM
MD
LG