Dostupni linkovi

Petoro povređenih u sukobu meštana i KFOR-a zbog barikada


Rudare 1. juna 2012.
Rudare 1. juna 2012.
Troje civila i dva vojnika KFOR-a povređeni su u petak u sukobima u mestu Rudare kod Zvečana, u toku akcije uklanjanja barikade. Nakon što je barikada uklonjena, situacija u tom delu Kosova je mirna, ali napeta.

Situacija u Rudaru u opštini Zvečan sada je mirna. KFOR se oko 15 časova povukao sa mosta u Rudaru tako da je put od Zvečana prema magistralnom putu za Leposavić prohodan.

KFOR je prethodno oko 14 časova uklonio barikadu od šljunka koju su lokalni Srbi postavili sat ranije na magistralnom putu Leposavić - Mitorvica u Rudaru. To su okupljeni Srbi mirno posmatrali.

Iz Kancelarije predsednice Kosova Atifete Jahjaga osudili su nasilje protiv mirovnih snaga NATO-a. U saopštenju Kancelarije se ističe kako se "nastojanja ilegalnih srpskih struktura da nasiljem spreče uklanjanje barikada sa puteva i spreče slobodno kretanje ljudi i dobara na teritoriji Republike Kosova" smatra neprihvatljivim.

"Kancelarija predsednika Republike Kosovo podržava akciju mirovnih snaga NATO-a na uklanjanju barikada i deblokadi puteva, što je u skladu sa misijom KFOR-a na uspostavljanju stabilnosti i sigurnosti i proveđenju vladavine prava na teritoriji Republike Kosovo", stoji saopštenju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je važno zaustaviti sukobe na Kosovu i smiriti građane.

"Svako je dobio zadatke u okviru svojih ingerencija: svi razgovaraju sa službama sa kojima sarađuju na tom polju, Vojska sa KFOR-om; naša vlada mora sa EULEX-om i administracijom UNMIK da o ovome ozbiljno razgovara. Mislim da ovo mora da prestane što pre", kazao je Nikolić za Radio-televiziju Srbije.

Jedan od lidera Srba iz severne Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je da su predstavnici Srba nakon razgovora sa građanima u Zvečanu usvojili preporuku kojom je odlučeno da se ponovo blokira kretanje KFOR-a i svih međunarodnih misija na severu Kosova.

"Međunarodne snage su počele da se obračunavaju sa Srbima i u cilju naše zaštite moramo se braniti barikadama. Građani su blokirani, prekinuta je svaka komunikacija sa Srbijom. Dok se to ne promeni građani neće dozvoliti Kforu i Euleksu da se slobodno kreću. Ovakvu odluku očekujemo i od ostale tri opštine (na severu Kosova)", rekao je Pantić.

Zabrinutost EU

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je u petak rekla da je Evropska unija "jako zabrinuta" zbog tekuće situacije na severu Kosova.

"Tačno je da smo jako zabrinuti zbog sadašnje situacije na severu Kosova, gde je došlo do operacije Kfora radi uklanjanja barikada i tad je izbilo nasilje", precizirala je Kocijančič i pozvala sve strane na uzdržanost i saradnju sa međunarodnim organizacijama.

Maja Kocijančič je navela da Brisel prati razvoj situacije i da je u vezi s partnerima u NATO kao uvek u takvim prilikama.

NATO trupe su ranije u toku dana ispalile suzavac na grupu od nekoliko stotina lokalnih stanovnika koji su se okupili kako bi sprečili uklanjanje barikada. U toku incidenata vojnici KFOR-a, kako javlja Reuters, su koristili suzavac i ručno naoružanje, a lokalni Srbi pištolje.

“Dva vojnika KFOR-a su ranjena, od kojih je jedan evakuisan i stanje mu je stabilno”, navodi se u saopštenju KFOR-a u kojem je osudio nasilje.

Portparol KFOR-a Uwe Nowitzki rekao je da će KFOR odgovoriti u samoodbrani ukoliko to bude potrebno.

Lekari iz bolnice u Mitrovici su saopštili da je od troje povređenih, jedan ranjen bojevom municijom u potkolenicu, dok su drugo dvoje povrede dobili od gumenog metka ili pada u toku sukoba.

Barikade koje vode ka Zvečanu, uključujući i veliku betonsku barikadu u Dudinom kršu, KFOR je u petak uklonio.

U Rudaru, na raskrsnici se mogu videti tri transportera KFOR- a i nemački vojnici koji su postavili bodljikavu žicu.

"Od 08.40 sati KFOR sprovodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj pospešivanje slobode kretanja ne samo za KFOR, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova", navodi se u saopštenju KFOR-a.

U Zvečanu i Mitrovici čule su se sirene za uzbunu, zbog čega se veliki broj građana okupio u petak nešto pre devet sati u Rudaru, kada je došlo do manjeg sukoba između Srba i vojnika KFOR-a. Do incidenta je došlo kada su vojnici KFOR-a pokušali da uklone barikadu. Srbi koji dežuraju na barikadama suprostavili su se toj nameri nakon čega je došlo do manjeg sukoba.

KFOR je tom prilikom, kako su novinarima kazali okupljeni građani, upotrebio suzavac a troje Srba je tom prilikom povređeno.

KFOR je uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz bezbednosnih razloga, objašnjava se dalje, dodajući da se radi o merama vezanim za uklanjanje barikade i da će one biti privremene.

VIDEO: Sukob meštana i KFOR-a u selu Rudare (RTS)
XS
SM
MD
LG