Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Godinu dana Euleksa: poboljšan rad policije i carne


Kao najveći uspeh on je naveo to što je pravosudno odeljenje te misije do sada obradilo više od 1 000 predmeta i da je donelo 45 presuda
Šef Euleksa Iv de Kermabon razgovarao je danas sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem povodom godinu dana rada te misije Evropske unije. Opšta je ocena da je tokom godinu dana saradnje Euleksa sa kosovskim institucijama bilo uspeha u uspostavljanju vladavine zakona.

Tokom prve godine rada pravosudno-policijske misije EU na Kosovu poboljšan je pravosudni sistem, rad policije i carine, ocenio je šef Euleksa. On je rekao da postoji dobra saradnja sa kosovskim vlastima dok je rad ove misije pokazatelj da je Brisel privržen Kosovu.

“Odluka 27 zemalja članica EU da pošalju misiju na Kosovo govori o zalaganju EU za perskpektivu i evropsku integraciju Kosova”, rekao je Kermabon.

Kao najveći uspeh on je naveo to što je pravosudno odeljenje te misije do sada obradilo više od 1 000 predmeta i da je donelo 45 presuda. Dalje identifikovani su posmartni ostaci 80 nestalih lica i predati porodicama. Od prisustva Euleksa na graničnim prelazima na severu Kosova smanjen je procenat krijumčarenja.

Misiju čini oko 3000 pripadnika, od toga je oko 1900 međunarodnih i 1100 kosovskih policajaca, sudija i tužilaca. Za prvih 16 meseci rada Euleksa, EU je izdvojila 205 miliona evra.
Na sastanku Kermabona sa kosovskim liderima ocenjeno je da je saradnja neophodna kako bi se stvorio ambijent u kome vladaju red i zakon. Predsednik Sejdiu je rekao da je ključna bila saradnja kosovskih institucija i Euleksa.

“Mi smo zajedno postigli pozitivne rezultate. Podržavamo Euleks i to je važno za dalji razvoj Kosova kao nezavisne države”, rekao je Sejdiu.

Kosovski Srbi su se pre godinu dana protivili dolasku Euleksa, jer je ona bila predviđena Planom Martija Ahtisarija o nezavisnosti Kosova. Međutim danas je ova misija raspoređena na celom Kosovu, a počela je saradnja i sa policijom Srbije.

Dragan Velić iz Srpskog nacionalnog veća Kosova smatra da je ključan uslov za rad Euleksa da bude statusno neutralna misija koja radi pod okriljem UN.

“Ako se ide mimo rezolucije 12 44 i ka formiranju i pravljenju nezavisnosti sigurno da takva misija bez obzira što dolazi od EU neće biti prihvaćena od strane Srba”, kaže Velić.

Pravosudno-policijska misija Euleks je zadužena za tri oblasti - pravosuđe, policiju i carinu. Misiju čini oko 3000 pripadnika, od toga je oko 1900 međunarodnih i 1100 kosovskih policajaca, sudija i tužilaca. Za prvih 16 meseci rada Euleksa, EU je izdvojila 205 miliona evra.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG