Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EULEX započeo misiju na celoj teritoriji Kosova


EULEX je započeo uspostavljanje misije na celoj teritoriji Kosova, preuzimajući od UNMIK-a odgovornosti u oblasti policije, pravosuđa i carina, saopštio je šef Misije Iv de Kermabon u utorak.

Posle zajedničkog sastanka sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdiuom i Hashimom Tačijem, kojem je prisustvovao i visoki predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt, Kermabon je rekao da je misija koju on vodi bez problema započela uspostavljanje i na severu Mitrovice.

Od osam sati izjutra oko 1.400 pripadnika misije je raspoređeno na celom Kosovu uključujući i više od 500 pripadnika iz redova kosovskih saradnika EULEX-a.

„Naši su ljudi započeli misiju monitoringa, davanja saveta domaćim institucijama“, rekao je Kermabon.

Prema njegovim rečima, do kraja zime misija će dostići broj od oko 3.000 pripadnika.

Kermabon je rekao da je EULEX uspostavljen i u severnom delu Kosova, uključujući i carinske punktove na granici sa Srbijom.

„Do sada imamo oko 100 pripadnika u severnom delu i prisutni smo i na carinskim punktovima na severu“, rekao je Kermabon, ističući da su pripadnici Misije prisutni i u policijskim stanicama i sudovima na severu.

Uspostavljanje misije EULEX-a je pozdravljeno od strane lidera kosovskih institucija. Oni su dali punu podršku Misiji, verujući da će EULEX biti u funkciji jedinstva Kosova i da će funcionisati na osnovu ustavnih rešenja na Kosovu.

Predsednik Fatmir Sejdiu je rekao da uspostavljanje EULEX-a na celoj teritoriji Kosova pokazuje opredeljenje za integritet Kosova i zajedničko angažovanje za uspostavljanje vladavine zakona.

„Radi se o uspostavljanju misije na celoj teritoriji Kosova, znači i u severnom delu i u dva carinska punkta, 1 i 31. Verujem da će vrlo brzo mandat koji ima EULEX biti uspostavljen punim kapacitetima, paralelno će biti saradnje sa institucijama Kosova, uz stalnu formulu podrške slobodi, demokratiji i integritetu Kosova“, rekao je predsednik Sejdiu.

Početak misije EULEX-a je ocenjen veoma značajnim i od strane predstavnika EU koji su prisustvovali ovom sastanku. Oni su rekli da će misija EU za pravdu i policiju pomoći Kosovu da bude što bliža EU.

Istovremeno, potpredsednica Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova (SNV) Rada Trajković ocenila je da će dolazak Misije EU doprineti poboljšanju života i opstanku svih na Kosovu, posebno kosovskih Srba.

„Misija EULEX-a ima zaista ograničen mandat i moram da kažem da treba da donese boljitak svim ljudima na prostorima Kosova i Metohije, svakako pre svega mislim na srpsku zajednicu, pošto ona ima problema.“

Prema njenim rečima, jedan od zadataka EULEX-a će biti i da identifikuju i izoluju one koji su činili zločine na prostorima Kosova.

„Da se ti slučajevi procesuiraju da bi se zadovoljila pravda. Sa druge strane, veliki broj predmeta se nalazi kod sudija koji se uopšte ne rešavaju a najdirektnije su ugrožena imovinska prava, pre svega privatna svojina Srba.“

Gospođa Trajković ističe da je EULEX misija sa tehničkim nadležnostima i da prava vlast od UNMIK-a prelazi na visokog predstavnika EU Pitera Fejta:

„Mislim da EULEX ima zaista tehničke nadležnosti. Hteli mi to da priznamo ili ne, sva moć se na žalost nalazi u kancelariji gospodina Pitera Fejta, i u smislu zemalja koje imaju svoje predstavnike, i u smislu budžeta, i u smislu mehanizama i instrumenata za realizaciju nečega što bi podrazumevalo očuvanje i srpskog stanovništva i srpske ili pravoslavne kulturne baštine.“

Rada Trajković je ocenila da stav Skupštine Zajednice opština po pitanju EULEX-a nije rezultat pravog stanja jer to telo većinom čine samo predstavnici stranaka koje su u opoziciji u Skupštini Srbije.

Različiti stav od gospođe Trajković ima potpredsednik Skupštine Zajednice srpskih opština Kosova Marko Jakšić koji smatra da Euleks neće doneti boljitak srpskoj zajednici na Kosovu.

On je u izjavi za srpske medije rekao da će vreme pokazati da je protivljenje kosovskih Srba EULEX-u bilo opravdano.

Prema njegovim rečima, u prilog takvom stavu idu i sve češće izjave zapadnih zvaničnika da će ta misija sprovoditi plan Martija Ahtisarija koji Kosovo definiše kao nezavisnu državu.

Prema Jakšiću, Srbima sada ostaje jedino da ignorišu postojanje EULEX-a, da se drže UNMIK-a i nadaju se da će aktuelna vlast u Beogradu otići što pre.

XS
SM
MD
LG