Dostupni linkovi

Euforija u Prištini pred utakmicu Srbije i Albanije u Beogradu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Među Kosovarima je glavna tema fudbalska utakmica Srbije i Albanije koja se igra 14. oktobra uveče.

U Prištini, u većini kafeterija organizuje se gledanje utakmice, neki vlasnici čak poručuju da će se za svaki gol Albanije gosti častiti pivom. U organizaciji opštine, direktnog prenosa utakmice biće i u centru Prištine na trgu Zahira Pajazitija, preko gigantskog monitora.

U planu je bilo i da jedan broj Kosovara bude na stadionu u Beogradu, međutim, zbog zahteva Fudbalskog saveza Srbije i preporuke UEFA-e, navijačima albanske reprezentacije nije dozovoljeno da prisustvuju utakmici zbog „visokog rizika“. Međutim, jedna grupa navijača iz Prištine je već otputovala za Beograd i planira da bude na stadionu i navija za albansku reprezentaciju, za koju inače igra i devet fudbalera poreklom sa Kosova.

Inače, ljubitelji fudbala na Kosovu razočarani su zbog ovakve odluke Srbije i smatraju je rasističkom.

Poznavaoci fudbala, međutim, kažu da će utakmica biti napeta.

Ramiz Krasniqi, bivši fudbaler, a sadašnji trener, navodi da je Srbiji potrebno tri poena zato što se ne nalazi na dobroj poziciji, dok Albanija ima psihološku prednost, jer bi bila zadovoljna i sa osvojenim jednim poenom.

„U svakom slučaju, napeta je situacija, jer veliki deo, odnosno 80 posto fudbalera u albanskoj reprezentaciji je sa Kosova. Sigurno je da će emocije biti prisutne. S druge strane, moraju se i psihički pripremiti, biti stabilni. Disciplinom i posvećenošću trebaju dokazati i reprezentaciji Srbije, i Evropi i svetu da bez obzira na sve što se desilo, da su oni profesionalni i sportisti“, kazao je Krasniqi.

On dodaje da dok srpska reprezentacija ima skoro sve same zvezde koje sebe smatraju da niko nije bolji od njih, kod albanske je stanje drugačije i radi se o kompaktnoj ekipi, koja nema veliki broj zvezda ali se razvija.

Građani Prištine sa nestrpljenjem čekaju utakmicu i ne kriju da vlada jedan poseban osećaj:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG