Dostupni linkovi

Albanski navijači: Zabrana dolaska na utakmicu u Beograd rasizam


Ilustracija
Ilustracija

Na zahtev Fudbalskog Saveza Srbije i uz preporuku UEFA-e, navijačima Albanije nije dozvoljeno da prisustvuju utakmici Srbije i Albanije koja će se održati u utorak u Beogradu. Iz Srbije su preneli da će u suprotnom svaki pojedinac biti odstranjen i procesuiran u skladu sa zakonom.

Grupa navijača sa Kosova koja je planirala da podrži albansku reprezentaciju je, međutim, razočarana zbog ovakve odluke.

Predstavnici navijača “Crveno-crnih” ovu zabranu smatraju rasizmom, dok predstavnici navijača iz Prištine pod nazivom “Plisat”, kažu da je jedna grupa njihovih navijača već stigla u Beograd, a da druga kreće u utorak ujutru.

Fudbalska utakmica između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo održava se u utorak u Beogradu, ali bez navijača Albanije. To je razočaralo navijače ove reprezentacije na Kosovu.

Fudbalski savez Srbije je najpre odvojio oko 1.000 karata za navijače Albanije, ali je, ocenjujući ovaj susret “visokim rizikom”, od albanskog fudbalskog saveza zatražio imena i podatke navijača koji će pratiti utakmicu, što je bio uslov koji Albanci nisu prihvatili.

Nakon zahteva srpskog fublaskog saveza da navijači ne prisustvuju utakmici, i UEFA je preporučila Albanskom fudbalskom savezu da sa sobom ne vode svoje navijače.

Isto će se postupiti i kada se bude igrala fudbalska utakmica u Eljbasanu – srpska reprezentacija biće bez svojih navijača.

Međutim, albanski navijači sa Kosova koji su planirali da otputuju u Beograd, razočarani su zbog ove blokade.

Flakëron Abazi, predstavnik navijača “Kuq e zi” (Crveno-crnih), u razgovoru za RSE tako nešto smatra rasizmom.

“Ukoliko je zabranjeno, onda mi ne možemo da odemo tamo bez karata, zato što je to jedan od uslova na granici, ne može se proći bez karte. Tražili smo da to bude onda recipročno, da oni ne dođu u Eljbasanu. Ovo je rasizam prve ruke, ali je i nešto što se moglo očekivati od Srbije. To je politička odluka i govori sve o tome kakva je to država i kakvu politiku vodi. Jednostavno smo hteli da odemo, kao što idemo u druge zemlje Evrope. I u Holandiji i u Švajcarskoj smo bili dobar primer navijača i nikada nismo imali probleme. Jednostavno smo hteli da podržimo našu reprezentaciju”, kazao je on.

Alban Kastrati, predstavnik navijača pod nazivom “Plisat” iz Prištine, za RSE kaže da i pored toga što je odlazak Albancima zabranjen, jedan broj “pljisa” je već otputovao za Beograd kako bi podržao albansku reprezentaciju.

“Nekoliko njih je stiglo, a ostatak će krenuti sutra. Bilo je planirano da oko 300 njih otputuju, ali sada je to manji broj, blizu 100. Oni su najavili da ne može da se uđe u Srbiju, ali juče je jedan broj navijača već ušao i već se nalazi u Beogradu”, kazao je Kastrati.

On dodaje da, ako se ostatku zabrani da uđe na teritoriji Srbije, postoji plan B, ali o kojem Kastrati nije hteo da govori.

Inače, Gani Kosumi, odgovorni urednik sporta na Radiju Kosova, za RSE kaže da je odluka da se na stadionu ne mogu pojaviti albanski navijači čudna.

“Mislim da ovo nije ispravan korak Fudbalskog saveza Srbije. Država je ta koja treba da pruži bezbednost onima koji idu da proprate utakmicu. U tom smislu, Srbija je pala na testu. Mislim da se radi o dnevnoj politici, ratovi su završeni i sad se treba pronaći način kako da se ljudi ujedine, a ne razdvoje”, smatra on.

Druga utakmica između Albanije i Srbije odigraće se 8. oktobra 2015. uEljbasanu u Albaniji.

XS
SM
MD
LG