Dostupni linkovi

Dodatne vojne snage EUFOR-a stigle u Bosnu i Hercegovinu


Vozila EUFOR-a u Bosni i Hercegovini
Vozila EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Dodatne snage vojne misije Evropske unije EUFOR Althea stigle su Bosnu i Hercegovinu.

Obavijest o dolasku dodatnih snaga EUFOR je u petak, 4. marta objavio na Twitteru.

"Novopristiglo osoblje EUFOR-a se trenutno priprema za pojačane operativne patrole za podršku našim partnerima u Bosni i Hercegovini", navode iz EUFOR-a.

Kako je 24. februara saopšteno iz EUFOR-a, četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a će iz predostrožnosti biti raspoređene u zemlji kao pojačanje za postojećih 600 vojnika.
Vojnici iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke stižu u BiH dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

"Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH", naveli su ranije iz EUFOR-a.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johan Sattler, tokom razgovora sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem 28.februara izjavio je da će dodatnih 500 vojnika EUFOR-a biti raspoređeni u dijelove BiH u kojima su u proteklom periodu zabilježeni ekscesi, posebno u povratničkim naseljima.

Iz saopćenju iz Komšićevog kabineta navedeno je da je Sattler informirao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da su vojnici EUFOR-a opremljeni i posjeduju tešku oklopnu mehanizaciju.

Slanje dodatnih snaga je pozdravio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je 3. novembra 2021. jednoglasno s 15 glasova "za" rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Evropska unija (EU) i Sjevernoatlantski savez (NATO), prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u Bosni i Hercegovini u slučaju prijetnje sigurnosti ove zemlje.

Te vojne snage, prema rezolucijama Ujedinjenih nacija, imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se obranile od napada ili prijetnje napadom.

Misija EUFOR Althea se na terenu provodi korištenjem sredstava i sposobnosti NATO-a, na temelju dogovora s NATO-om poznatim kao "Berlin Plus".

Prema ovom sporazumu, zemlje članice Evropske unije i NATO-a imaju i rezervne snage za Misiju EUFOR Althea i izvan granica Bosne i Hercegovine, a razmještene su širom Evrope (Over-the-Horizon Reserve Forces).

Te pričuvne snage "mogu se u bilo kom trenutku pozvati da se u kratkom roku rasporede kako bi povećale broj vojnika EUFOR-a u slučaju prijetnje sigurnom okruženju". Time se osigurava da EUFOR ima kapacitet da brzo intervenira u potpori agencijama za provođenje zakona u BiH.

Sa početnog kapaciteta od 7.000 vojnika, a zbog pozitivnih promjena u sigurnosnoj situaciji, mandat je više puta smanjivan.

Ovo je ujedno i najduža vojna operacija pod okriljem zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU i jedina kopnena misija bloka koja ima izvršni mandat.

XS
SM
MD
LG