Dostupni linkovi

EUFOR šalje dodatnih 500 vojnika u BiH iz predostrožnosti


Motorizirani vod iz Rumunije, dio snaga EUFOR Althea u BiH, koji je stigao početkom godine

Četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea) koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama, a kako bismo učinkovitije podržali naše bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, saopćeno je iz EUFOR-a.

Iz EUFOR-a navode kako bi "pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini".

''Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

"Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine'', saopćio je EUFOR.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine, i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Sa pripadnicima četa koje će uskoro biti raspoređene, broj EUFOR-ovih pripadnika stacioniranih u BiH bit će oko 1.100. To osoblje će doći iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

"Procjena EUFOR-a je da trenutno nema prijetnje po sigurno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku EUFOR-a. Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja", navode iz EUFOR-a.

Ovim povodom oglasio se voditelj Delegacije EU u BiH Johann Sattler, te naglasio da je Evropska unija “potpuno odlučna u jačanju stabilnosti u BiH.”

“EUFOR procjenjuje da trenutno ne postoji prijetnja sigurnom okruženju u BiH. Međutim, kao mjeru predostrožnosti, pojačat ćemo prisustvo u BiH sa još 500 vojnika”, napisao je na Twitteru Sattler.

Slanje dodatnih snaga je pozdravio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je 3. novembra 2021. jednoglasno s 15 glasova "za" rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Evropska unija (EU) i Sjevernoatlantski savez (NATO), prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u Bosni i Hercegovini u slučaju prijetnje sigurnosti ove zemlje.

Te vojne snage, prema rezolucijama Ujedinjenih nacija, imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se obranile od napada ili prijetnje napadom.

Misija EUFOR Althea se na terenu provodi korištenjem sredstava i sposobnosti NATO-a, na temelju dogovora s NATO-om poznatim kao "Berlin Plus".

Prema ovom sporazumu, zemlje članice Evropske unije i NATO-a imaju i rezervne snage za Misiju EUFOR Althea i izvan granica Bosne i Hercegovine, a razmještene su širom Evrope (Over-the-Horizon Reserve Forces).

Te pričuvne snage "mogu se u bilo kom trenutku pozvati da se u kratkom roku rasporede kako bi povećale broj vojnika EUFOR-a u slučaju prijetnje sigurnom okruženju". Time se osigurava da EUFOR ima kapacitet da brzo intervenira u potpori agencijama za provođenje zakona u BiH.

Sa početnog kapaciteta od 7.000 vojnika, a zbog pozitivnih promjena u sigurnosnoj situaciji, mandat je više puta smanjivan.

Ovo je ujedno i najduža vojna operacija pod okriljem zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU i jedina kopnena misija bloka koja ima izvršni mandat.

XS
SM
MD
LG