Dostupni linkovi

EU i Srbija: Podrška za opšte, ali ne i lokalne izbore na Kosovu


Ilustracija
Ilustracija
Evropska unija smatra da ne treba sprečavati održavanje parlamentarnih izbora koje je Beograd raspisao i na teritoriji Kosova, ali je odlučno protiv održavanja lokalnih izbora.

Od UNMIK-a još nije stigao zvaničan odgovor na poštu iz Begrada, ali sva je prilika da od održavanja lokalnih izbora na Kosovu u režiji Srbije – neće biti ništa.

Beograd je, naime, uputio pismo UNMIK-u u kojem traži konsultacije o sprovođenju opštinskih izbora na Kosovu, zakazanih za 6. maj.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio portparol Vlade Srbije Milivoje Mihajlović:

Šef UNMIK-a Farid Zarif odgovorio je u četvrtak Beogradu da zbog okolnosti na terenu UNMIK neće moći organizovati lokalne izbore na Kosovu, potvrdila je za RSE portparolka UNMIK-a Tanya Castle. Ona je rekla da je ministar u Vladi Srbije Goran Bogdanović 21. marta podneo zvaničan zahtev UNMIK-a da u sklopu mandata rezolucije 1244 organizuje lokalne izbore na Kosovu.
“Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović uputio je pismo šefu UNMIK-a Faridu Zarifu u kojem se traži da se u saradnji sa mirovnom misijom Ujedinjenih nacija dogovori način sprovođenja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji. Izbori su raspisani na celoj teritoriji Republike Srbije, a obzirom da je Kosovo i Metohija pod protektoratom Ujedinjenih nacija, u skladu sa Rezolucijom 1244 neophodno je da se o načinu organizovanja izbora postigne dogovor sa misijom UN-a”, rekao je Mihajlović.

Ovdašnji mediji prenose pisanje prištinske Koha ditore da će šef UNMIK-a Farid Zarif preneti Beogradu stav da ne može da organizuje lokalne izbore 6. maja na Kosovu, jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Stav Evropske unije je da na Kosovu ne mogu da se održe lokalni, ali da ne treba praviti prepreke za održavnje parlamentarnih izbora, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Jozwiak:

“Iako održavanje i parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu, koje je raspisao Beograd, principijelno nije u skladu sa Rezolucijom 1244, Evropska unija će dozvoliti održavanje parlamentarnih izbora. Argument Brisela i pojedinačnih članica je: ako na srpskim parlamentarnim izborima mogu da glasaju Srbi u Francuskoj, ako mogu da glasaju Srbi u Nemačkoj itd. iako imaju boravak u tim zemljama, i Srbima koji žive na Kosovu treba da se omogući učestvovanje na izborima koje je raspisao Beograd. Potpuno druga priča je, međutim, sa lokalnim izborima. Dakle, očekuje se da će se na teritoriji Kosova omogućiti održavanje parlamentarnih izbora koje je raspisao Beogrfad jer se želi izbeći stvaranje većih kontroverzi. U tom smislu će EU zauzeti neutralno-pomirljiv stav”, prenosi Rikard Jozwiak.

Opravdanje biračima


Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
A povodom navodnih pretnji Albanske nacionalne armije da će se silom suprotstaviti svakom pokušaju organizovanja srpskih izbora na Kosovu u maju, o čemu je izvestio portal Balkan Insight, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović rekao je da Ministarstvo u vezi sa tim nije kontaktiralo međunarodnu zajednicu i da bi na tu pretnju trebalo da reaguje Kfor, a ne političari.

Prema njegovim rečima, najave te organizacije mogu da uznemire stanovništvo, ali na njih ne treba obraćati previše pažnje.

Kako će se vlast u Srbiji opravdati pred biračima što je raspisala, a nije održala lokalne izbore na Kosovu, pitali smo Jelenu Milić iz Centra za evroatlantske studije:

“Pretpostavljam da će se ići na dva argumenta. Prvi je da će političari preneti odgovor UNMIK-a da to nije u skladu sa Rezolucijom 1244, a da Rezolucija 1244 garantuje neke druge vitalne interese Srbije. To bi mogao biti jedan argument, a drugi će verovatno biti da je tehnički nemoguće organizovati izbore južno od Ibra jer bi to možda izazvalo i tenzije, pa bi onda organizovanje izbora samo na severu Kosova predstavljalo diskriminaciju između Srba na severu i Srba na jugu. Dakle, to će biti jedan od načina argumentacije. A metodološki, mislim da će se to uraditi tako što se u srpskoj javnosti o tome uopšte neće mnogo pričati. To će se saopštiti, poklopiće nas druge vesti i mislim da će to tako proći. Gledajući dosadašnji tok izborne kampanje, Kosovo se apsolutno ne spominje", kaže Jelena Milić.
XS
SM
MD
LG