Dostupni linkovi

EU odobrila 'historijske' mjere za zaštitu ukrajinskih izbjeglica


Ukrajinske izbjeglice stoje u redu za podnošenje zahtjeva za boravišnu dozvolu u sjedištu policije za strance u Pragu, 2. mart 2022.

Evropska unija (EU) je pristala na mjere pružanja privremene zaštite stotinama hiljada izbjeglica koje ulaze u EU dok pokušavaju pobjeći od ruske invazije i teškog bombardovanja gradova širom Ukrajine.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson objavila je "historijsku odluku" 3. marta nakon sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova.

"Historijska odluka... upravo sada, EU će dati privremenu zaštitu onima koji bježe od rata u Ukrajini", rekla je ona u tweetu.

Direktiva o privremenoj zaštiti odnosi se na Ukrajince i ljude koji su Ukrajinu učinili svojim prebivalištem, kao i na članove porodica, koji su raseljeni uslijed rata.

Državljani koji nisu ukrajinski državljani i lica bez državljanstva a koji legalno borave u Ukrajini i koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju ili regiju porijekla, kao što su tražioci azila ili korisnici međunarodne zaštite i članovi njihovih porodica, takođe će dobiti zaštitu u EU, navodi se u direktivi.

Privremena zaštita će se početi primjenjivati odmah i trajala bi godinu dana. Prema direktivi, zaštita se može automatski produžiti za šest mjeseci u narednoj godini.

Ujedinjene nacije su 3. marta saopštile da je, kako je ruska invazija na Ukrajinu ušla u osmi dan, više od milion ljudi pobjeglo iz Ukrajine, od kojih je skoro 600.000 prešlo u Poljsku, članicu EU.

Ukrajina je izvijestila da je postigla "zajednički dogovor" sa Rusijom o evakuaciji civila, uz mogući privremeni prekid vatre.

Nakon mirovnih pregovora između ruskih i ukrajinskih zvaničnika, dvije strane su se složile da osiguraju humanitarne koridore za evakuaciju civila.

XS
SM
MD
LG