Dostupni linkovi

Wigemark: Strategija EU o Zapadanom Balkanu 6. februara


Lars-Gunnar Wigemark , ambasador EU u Bosni i Hercegovini
Lars-Gunnar Wigemark , ambasador EU u Bosni i Hercegovini

Šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je danas tokom posjete Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kako stanje u vezi s korupcijom u BiH "ne može biti gore nego što jeste, ali da je to problem s kojim se bore sve zemlje regije pa i EU."

Pozvao je sve nivoe vlasti da sarađuju s ovom agencijom te da se svi segmenti društva uključe u borbu protiv korupcije koja je prisutna u svim sferama pa i u pravosuđu.

"Bitno je uključiti i obrazovni sistem jer je potrebno da mlade ljude učimo da ne budu kao ovi stariji. Antikorupcija je jedan od glavnih prioriteta EU i evropskih integracija BiH. U izradi je i nova strategija za svih šest zemalja Zapadnog Balkana i mogu reći da će vladavina prava biti jedna od najvažnijih mjera, kao i borba protiv korupcije", kazao je Wigermarck.

Otkrio je kako će strategija EU o Zapadnom Balkanu biti predstavljena 6. februara te da će ona biti zeleno svjetlo zemljama da je utakmica otvorena, a da o tome kada će postati dio zajednice odlučuje njihov napredak.

Wigemark je istaknuo kako u EU još nisu zaprimili upitnik iz BiH.

U razgovoru s direktorom agencije Hasimom Šabotićem kazao je kako je saznao da je tokom prošle godine zaprimljen veliki broj prijava građana, ali anonimnih te je pozvao tužilaštvo, sudove i policiju da poboljšaju saradnju i sve prijave shvate ozbiljno. Dodao je i kako mediji imaju vrlo važnu ulogu jer šire poruku o sistemski ukorijenjenom problemu.

U aprilu će u BiH boraviti grupa eksperata iz EU koja će pomoći agenciji u sistemskom rješavanju problema što su, kako je rekao Wigemarck, bitne aktivnosti za predstojeći proces izrade mišljenja koji će početi kada BiH dostavi odgovore na upitnik.

Šabotić je rekao kako ne bi mogli napredovati bez međunarodne pomoći, ali da im je potrebna veća pomoć domaćih vlasti.

Danas imaju 13 tijela, 11 strategija i 13 akcionih planova za BiH.

XS
SM
MD
LG