Dostupni linkovi

Lideri EU obećali pomoći Ukrajini u opskrbi plinom


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, šef Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Kijevu 12. oktobra
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, šef Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Kijevu 12. oktobra

Zvaničnici Evropske unije obećali su veću podršku Ukrajini te kažu da blok pokušava osigurati da prirodna opsrba Ukrajine ide neprekidano ove zime, usred zabrinutosti zbog pouzdanosti u rusku isporuku.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i šef Evropskog vijeća Charles Michel govorili su 12. oktobra na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu tokom samita sa ukrajinskim zvaničnicima, uključujući i predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Također ćemo blisko sarađivati sa vama na povećanju kapaciteta opskrbe plinom iz država članica Evropske unije”, rekla je von der Leyen. “To uključuje i mogućnost rada na aranžmanima za preokret toka dodatnog plinovoda iz Slovačke.”

“Ukrajina ostaje i mora ostati pouzdana tranzitna zemlja” za opskrbu plinom u Evropi, rekla je predsjednica Komisije.

Ovo je bio 23. samit Ukrajine i Evropske unije i dolazi u momentu kada rat na istoku Ukrajine sa snagama koje podržava Kremlj ulazi u osmu godinu i Zelenskim koji se nalazi pod sve većim pritiskom zbog unutrašnjih reformi i dugotrajne borbe Ukrajine sa korupcijom.

Pitanje opskrbe plinom, kako za Ukrajinu tako i za evropska tržišta, našlo se posljednjih sedmica u fokusu nakon pada temperatura i skokom cijena plina. Ukrajina kao i pojedine evropske zemlje, krivicu prebacuju na najvećeg evropskog snadbjevača plinom Rusiju i njenu državnu kompaniju Gazprom.

Stručnjaci kažu da su skokovi cijena posljedica kombinacije raznih faktora, uključujući dužu, hladniju zimu prošle godine koja je iscrpila zalihe, poremećaje u radu drugih dobavljača poput Norveške i opskrbu ukapljenim prirodnim plinom koji je iz SAD preusmjeren u Aziju.

Ukrajina se također plaši da bi njene opskrbe iz Rusije mogle biti prekinute zbog nastavka neprijateljstva između dvije zemlje. Tenzije uključuju status poluotoka Krim kojeg su okupirali Rusi i tekuće borbe sa separatistima u istočnoj Ukrajini.

Ovoj situaciji dodatno pridodaje i očekivano pokretanje ruskog plinovoda Sjeverni tok 2 koji će ruski gas dovoditi direktno u Evropu. Plinovod će povećati količinu ruskog gasa koji stiže u Evropu, ali će zaobići Ukrajinu, čime bi Kijev mogao biti uskraćen za milijarde dolara u tranzitnim taksama.

Uoči održavanja samita Evropsko vijeće najavilo je sankcije protiv osam pojedinaca koji su odgovorni za “provođenje ruskog zakona” u okupiranom Krimu.

Ovim se broj pojedinaca koji su kažnjeni zbog ruske okupacije ukrajinskog poluostrva Krim popeo na 185, zajedno sa 48 kompanija i drugih pravnih jedinica.

Glavni pregovori usmjereni ka rješenju ukrajinskih neprijateljstava, nazvani Normadijski format, zamrznuti su mjesecima, uz mali napredak.

Pred samit Zelenski je o okončanju sukoba razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Potom su njemačka kancelarka i francuski predsjednik razgovarali sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a kako je ranije saopšteno, sve četiri strane dogovorile su se na skoro održavanje sastanka na ministarskom nivou.

XS
SM
MD
LG