Dostupni linkovi

Borel: Pred Evropom je svetska kriza biblijskih razmera


Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel (Jospeh Borell), ocenio je da će kriza biblijskih razmera pogoditi Evropu i svet zbog epidemije korona virusa, "a zemlje u razvoju će izgubiti sve prihode, budući da je došlo do kraha izvoza, cene nafte i sirovina, turizam je stao, isto kao i doznake ekonomskih emigranata".

Borel je, u intervjuu španskom listu "Vangvardija", rekao da Evropska unija mora da povrati strategijsku samostalnost u ključnim sektorima privrede i da se zbog teške krize mora hitno dogovoriti o stvaranju fonda oporavka evropske privrede jer je, kako je rekao, shvatila "da je djavo odneo šalu".

"Još uvek nismo svesni toga kolika nas kriza čeka", upozorio je Borel i predočio da se "mora preispitati globalizacija" navodeći da se dosad mislilo da se time tržište "uvek opskrbljuje nužnim dobrima uvek i svuda".

"Ali kad dođe do raspada i nestašice kao sad, shvatiš da se 90 odsto antibiotika proizvodi u Kini, da Evropa ne pravi ni gram paracetamola i nema zaliha za sučeljavanje sa zdravstvenim krizama", dodao je on.

"Moramo se zaštititi, obnoviti ulogu države", rekao je visoki zvaničnik EU, "i bolje urediti upravljanje svetskim poslovima, a uopšte nije istina to što kažu nacionalisti svih boja da svako sam može bolje".

Borel je ocenio da je neohodno da se neki proizvodi prave u Evropi, da se proizvodi više raznih artikala sopstvenim kapacitetima i da se povrati vrednost strategijske autonomije.

XS
SM
MD
LG