Dostupni linkovi

EU zabranila uvoz dve trećine ruske nafte


Jedno od ruskih naftnih polja, Prirazlomnoje, arktičko priobalno naftno polje smješteno u Pečorskom moru na severnom evropskom delu Rusije
Jedno od ruskih naftnih polja, Prirazlomnoje, arktičko priobalno naftno polje smješteno u Pečorskom moru na severnom evropskom delu Rusije

Lideri Evropske unije dogovorili su plan za blokiranje više od dve trećine uvoza ruske nafte koji Ukrajina smatra nedvoljnim, dok Rusija poručuje da će naći nove uvoznike.

Zabrana je kompromis postignut unutar EU zbog protivljenja Mađarske i neće se odnositi na uvoz nafte iz cevovoda.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je sporazum prekinuo "ogromni izvor finansiranja" za rusku ratnu mašinu. To je deo šestog paketa sankcija odobrenog na samitu u Briselu, oko kojeg je moralo da se usaglasi svih 27 država članica.

Mišel je rekao da je EU takođe dogovorila teške mere usmerene na najveću rusku banku, Sberbanku, i tri državna emitera. Članice EU provele su sate boreći se da razreše svoje nesuglasice oko zabrane uvoza ruske nafte, a Mađarska je glavni protivnik.

Kompromis je usledio nakon nedelja prepirki dok nije dogovoreno da će postojati "privremeno izuzeće za naftu koja dolazi naftovodima u EU", rekao je Mišel novinarima, prenosi BBC.

Zbog toga će hitne sankcije uticati samo na rusku naftu koja se transportuje u EU preko mora – što je dve trećine ukupnog uvoza iz Rusije.

Ali u praksi, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, obim zabrane će biti širi, jer su Nemačka i Poljska dobrovoljno ukinule svoj uvoz preko naftovoda do kraja ove godine.

"Ostalo je oko 10-11 odsto koje pokriva Južna družba", rekla je Fon der Lajen, misleći na ruski naftovod koji snabdeva naftom Mađarsku, Slovačku i Češku.

Evropski savet će ponovo razmotriti ovo izuzeće "što je pre moguće", dodala je ona.

Ukrajina: Presporo, prekasno i nedovoljno

Posljednji talas sankcija koje je Evropska unija (EU) nametnula Rusiji "nije dovoljan, poručio je zamjenik šefa ureda predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Ihor Zhovkva je u Madridu u utorak (31. maja) izjavio da je tempo sankcija Rusiji do sada bio prespor i da Ukrajina "nije zadovoljna" brzinom kojom im se šalje oružje.

"Ako mene pitate, rekao bih presporo, prekasno i definitivno nedovoljno", rekao je Zhovkva.

Ruski predstavnik: Naći ćemo druge uvoznike

Ruski stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov oglasio se na Tviteru nakon objave predsednice Evropske komisije.

"Kako je juče (Fon der Lajen) ispravno rekla, Rusija će naći druge uvoznike. Važno je napomenuti da ona sada protivreči svojoj jučerašnjoj izjavi. Vrlo brza promena načina razmišljanja ukazuje da EU nije u dobrom stanju", napisao je.

U šestom setu sankcija:

  • Ruska nafta mora biti odmah zabranjena, s privremenim izuzećem za naftu iz cevovoda. Dve trećine ruske nafte stiže morem
  • Obećanje Poljske i Nemačke da će prestati uvoziti naftu iz naftovoda do kraja ove godine povećaće pokrivenost zabrane na 90 odsto ruskog uvoza
  • Najveća ruska banka, Sberbank, biće odsečena iz platnog sistema Svift (Swift), koji omogućuje brzi prenos novca preko granica
  • Zabranjena su još tri ruska državna emitera
  • Više ograničenja za "pojedince odgovorne za ratne zločine u Ukrajini"

Zabranu uvoza ruske nafte prvobitno je predložila Evropska komisija – koja razvija zakone za zemlje članice – pre mesec dana. Ali otpor, posebno iz Mađarske, koja uvozi 65 odsto svoje nafte iz Rusije naftovodima, zaustavio je najnoviju rundu sankcija EU.

Druge zemlje bez izlaza na more, poput Slovačke i Češke, takođe su tražile više vremena zbog zavisnosti od ruske nafte. Bugarska, koju je Gasprom već odsekao od ruskog gasa, takođe je tražila izuzeće. Nije pomogla ni kriza troškova života koja se oseća širom Evrope. Rastuće cene energenata – između ostalog – smanjile su apetit nekih zemalja EU za sankcijama koje bi mogle da naškode i njihovim sopstvenim privredama.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je učestvovao na samitu, pozvao je zemlje EU da prekinu svoje unutrašnje "svađe", navodeći da su samo pomagale Moskvi.

"Sve svađe u Evropi moraju da se okončaju, unutrašnji sporovi koji samo podstiču Rusiju da vrši sve veći pritisak na vas", rekao je Zelenski putem video-linka.

"Vreme je da ne budete odvojeni, ne fragmenti, već jedna celina“, rekao je on.

XS
SM
MD
LG