Dostupni linkovi

EU nije spremna na dogovor o zabrani ruske nafte, kažu lideri


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen po dolasku na samit u Briselu
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen po dolasku na samit u Briselu

Lideri Evropske unije neće se uspjeti dogovoriti o zabrani ruske nafte tokom dvodnevnog samita koji počinje 30. maja, rekli su zvaničnici po dolasku.

Višesedmična rasprava o ovom pitanju još uvijek nije gotova, iako se lideri načelno slažu oko zabrane kao što je prikazano u nacrtu teksta dogovora, ali odluka je ostavljena za kasnije.

"Još nismo stigli do toga", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i dodala da je uvjerena da će "postojati mogućnost."

Ranije je estonska premijerka Kaja Kallas rekla kako je realnije očekivati dogovor idući mjesec.

"Mislim da danas nećemo postići dogovor. Pokušat ćemo postići dogovor do samita u junu, to je realan pristup do sada", rekla je Kallas.

Sljedeći samit zakazan je za 23.-24. juni.

Nacrt teksta dogovora koji je i dalje podložan promjenama, potvrdio bi da će eventualni šesti paket sankcija EU-a uključivati zabranu uvoza nafte morskim putem. No, nafta koja se doprema iz naftovoda u Mađarsku, Slovačku i Češku bila bi isključena iz ovog seta sankcija.

Ostali elementi najnovijeg paketa sankcija uključuju isključenje najveće ruske banke Sberbank iz sistema za razmjenu poruka SWIFT, zabranu ruskih emitera iz EU i dodavanje još ljudi na popis čija je imovina zamrznuta.

No, dogovor o tome neće biti finaliziran sada, već će lideri umjesto toga zatražiti od diplomata i ministara da pronađu rješenje koje bi također osiguralo poštena konkurencija između onih koji još uvijek dobivaju rusku naftu i onih koji su odsječeni.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da "ovo nisu lake odluke", dodajući: "Ne sumnjam da će odluke biti donesene u sljedećim danima, sljedećim sedmicama."

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je po dolasku na samit po pitanju embarga na naftu "stvari ne izgledaju dobro".

"U ovom trenutku uopće nema kompromisa", rekao je Orban. "Spremni smo podržati paket... ako postoje rješenja za sigurnost opskrbe energijom u Mađarskoj, sada to nemamo."

Ranije je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izrazio punu nadu o postizanju dogovora na zabranu ruske nafte.

"Mislim da ćemo danas poslijepodne moći ponuditi šefovima državama članica sporazum", rekao je Borrell za France Info, prenosi Reuters.

Od kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, Evropska unija uvela je pet paketa sankcija Rusiji koje uključuju niz mjera od zabrane SWIFT sistema, viza, poslovanja. Jedno od pitanja koje ostaje otvoreno jeste evropska ovisnost o ruskom plinu.

Rusija isporučuje 40 posto prirodnog plina Uniji i 27 posto uvoza nafte, za šta zemlje EU godišnje plaćaju oko 400 milijardi eura.

Izvor: Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG