Dostupni linkovi

Savjet EU produžio niz sankcija Ruskoj Federaciji na šest mjeseci


Savjet EU je produžio sankcije Rusiji do 31. jula.
Savjet EU je produžio sankcije Rusiji do 31. jula.

Savjet Evropske unije (EU) je 27. januara produžio sankcije za određene sektore ruske ekonomije na šest mjeseci, do 31. jula.

Sankcije, koje su prvi put uvedene 2014. nakon anekcije poluostrva Krim, značajno su proširene od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Sankcije uključuju ograničenja trgovine, finansija, tehnologije, industrije, transporta i luksuzne robe; zabranu uvoza ili transporta morskim putevima sirove nafte i određenih petrolejskih proizvoda iz Rusije u Evropsku uniju; kao i ukidanje transakcijske mreže SWIFT za nekoliko ruskih banaka; kao i suspenziju emitovanja određenih sadržava iz Rusije.

U saopštenju stoji da osim ekonomskih sankcija Ruskoj Federaciji, EU ima različite vrste mjera kao odgovor na destabilizirajuće akcije Rusije protiv Ukrajine.

To uključuje: ograničenja ekonomskih odnosa s nezakonito aneksiranim Krimom i gradom Sevastopoljem, kao i područjima koja nisu pod kontrolom vlade Donjecke i Luganske oblasti; pojedinačne restriktivne mjere (zamrzavanje imovine i ograničenja putovanja) za široku listu pojedinaca i subjekata te diplomatske mjere.

Od 24. februara, EU je usvojila niz teških paketa sankcija kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

"Suočena s ruskim agresorskim ratom, EU odlučno stoji uz Ukrajinu i njen narod te je nepokolebljiva u svojoj podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica", stoji u saopštenju.

XS
SM
MD
LG