Dostupni linkovi

EU odbacuje izjave Dodika o 'projektu samostalne Republike Srpske'


Člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika, Budimpešta 23. septembar 2021.

Zvaničnici Evropske unije (EU) su upozorili da odbacuju bilo kakvu izjavu ili radnju koja dovodi u pitanje postojanje Bosne i Hercegovine (BiH).

Reagujuċi na izjavu člana predsedništva BiH, Milorada Dodika, koji j rekao da "neskriveno radimo na projektu samostalne Republike Srpske (RS) u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine", portparol EU Peter Stano je naglasio da je stav svih država članica EU jasan, te da to podrazumeva čvrstu i snažnu privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

"Izjave i radnje koje imaju za cilj preispitivanje teritorijalne suverenosti i integriteta BiH nisu prihvatljive i pozivamo na okončanje uvredljivih i razornih retorika", poručio je Stano.

Dodik je 12. oktobra kazao da se planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

U vezi sa ovom izjavom reagovao je i Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) koji je ocenio da je izjava Milorada Dodika, "najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH".

"Očekujemo odluke OHR (Ureda visokog predstavnika), očekujemo odluke Ustavog suda, odnosno iniciraćemo Ustavni sud da se očituje u vezi sa time. Ovo je dosad najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum. Ne možete vi udariti na mirovni sporazum", kazao je Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

XS
SM
MD
LG