Dostupni linkovi

Ministri EU usvojili takse na ekstra dobit, bez dogovora o ograničenju cena gasa


Ministri energetike Evropske unije usvojili su u petak, 30. septembra, paket mera za ublažavanje energetske krize, uključujući takse na neočekivani, ekstra profit kompanija za fosilna goriva, ali nije postignut dogovor o ograničavanju cena gasa.

S obzirom da su cene energenata naglo porasle širom Evrope od ruske invazije na Ukrajinu, zemlje članice EU postigle su dogovor o predlozima Evropske komisije, u cilju prikupljanja 140 milijardi dolara za pomoć građanima i preduzećima pogođenim krizom.

Mere uključuju takse na ekstra profita kompanija koje proizvode ili prerađuju naftu, gas i ugalj.

Druga dva glavna elementa plana su privremeno ograničenje prihoda jeftinih proizvođača električne energije kao što su vetroelektrane, solarne i nuklearne kompanije, te obavezu za 27 zemalja EU da smanje potrošnju električne energije za najmanje 5 tokom tokom vršne cene.

Tekst bi trebalo da bude usvojen naredne nedelje i uskoro stupi na snagu.

Estonska ministarka za ekonomska pitanja i infrastrukturu Rina Sikut rekla je da je "mera koja najviše obećava da bi se zaista smanjila prosečna cena smanjenje vršne potrošnje".

Ona je naglasila da bilo kakva nevolja ove zime neće biti ništa u poređenju sa cenom koju plaćaju Ukrajinci.

"Ne možemo zaboraviti da smo u ratnom stanju. Ukrajinci plaćaju životom, tako da možemo privremeno da plaćamo veće račune ili cene u samouslugama", rekla je ona.

Mere, međutim, neće odmah uticati na cene gasa koje nekontrolisano rastu pošto je Rusija smanjila svoje isporuke.

"Ovo je samo prvi deo slagalice i trenutno krpljenje", rekao je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, koji je predsedavao sastankom u Briselu.

"Ne smemo stati ovde; mi smo u energetskom ratu sa Rusijom; dolazi zima. Moramo da delujemo sada... Sada znači sada. Sada nije za nedelju dana i definitivno ne za mesec dana," dodao je.

Grupa od 15 zemalja članica pozvala je Evropsku komisiju da predloži gornju granicu za veleprodajnu cenu gasa što je pre moguće kako bi pomogla domaćinstvima i preduzećima koja se bore da sastave kraj s krajem.

"Ograničenje cena što je od početka zahtevao sve veći broj država članica je jedina mera koja će pomoći svakoj članici da ublaži inflatorni pritisak, upravlja očekivanjima i obezbedi okvir u slučaju potencijalnih poremećaja snabdevanja i ograniči ekstraprofita u sektoru", rekli su.

O predlogu će se raspravljati tokom sastanka u petak, ali tek treba da dobije jednoglasnu podršku, a Nemačka se tome najviše protivi.

Evropska komisija je u analizi upozorila da bi takvo ograničenje moglo da oslabi sposobnost bloka da obezbedi snabdevanje gasom na globalnom tržištu. Ali, otvoreno je za ideju da se uvede ograničenje cene ruskog gasa kako bi se ublažio uticaj krize uz pregovaranje o nižoj ceni gasa sa drugim dobavljačima.

"Pregovaramo sa našim pouzdanim dobavljačima gasa preko cevovoda. Ako ovo ne donese rezultate, moguće je ograničenje cene. Rusija nije pouzdan partner. U stvari, to je izvor problema", rekla je Kadri Simson, komesarka EU za energetiku.

"Čvrsto verujem da nam je potrebno ograničenje cena za sav uvoz ruskog gasa, na nivou koji ga i dalje čini privlačnim za izvoz u Evropu," navela je Simson.

Prema podacima Evropske komisije, isporuke ruskog gasa u EU su u periodu od januara do avgusta ove godine smanjene za 37 odsto.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG