Dostupni linkovi

Nove sankcije EU Iranu, još bez dogovora o sankcijama Rusiji


Protesti u Iranu
Protesti u Iranu

Ministri spoljnih poslova Evropske unije osudili su u ponedeljak, 12. decembra iranske vlasti zbog gušenja antivladinih protesta i isporuke dronova Rusiji, najavljujući novi paket sankcija u cilju povećanja pritiska na Teheran.

EU će "preduzeti sve što može da podrži mlade žene i mirne demonstrante", rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Iranske vlasti su u ponedeljak pogubile drugu osobu koja je bila uključena u antivladine proteste koji su se pretvorili u narodnu pobunu građana iz svih slojeva društva, što predstavlja jedan od najvećih izazova za legitimitet šiitsko klerikalne elite od Islamske revolucije 1979. godine.

"Ovim paketom sankcija ciljamo posebno na one koji su odgovorni za egzekucije, nasilje nad nevinim ljudima... a to je posebno Revolucionarna garda", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Diplomatski izvor je prošle nedelje rekao da će 21 pojedinac i jedan entitet biti kažnjeni zbog kršenja ljudskih prava, a 10 zbog slanja dronova Rusiji.

"Evropska unija oštro osuđuje rasprostranjenu, brutalnu i nesrazmernu upotrebu sile iranskih vlasti protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i decu, što je dovelo do gubitka stotina života," naveli su ministri.

EU je takođe kritikovao Iran zbog isporuke dronova Rusiji.

"Ovo oružje koje je Iran obezbedio, Rusija neselektivno koristi protiv ukrajinskog civilnog stanovništva i infrastrukture, što izaziva užasna razaranja i ljudsku patnju", dodaje se u saopštenju.

Zapadne sile veruju da će Teheran uskoro isporučiti Rusiji i balističke rakete.

Iran je saopštio da je isporučio mali broj dronova Rusiji pre invazije na Ukrajinu. Rusija je negirala da su njene snage koristile iranske bespilotne letelice za napad na Ukrajinu.

Dodatna pomoć Ukrajini

Ministri su razgovarali o devetom paketu sankcija Rusiji.

Iako su se načelno složili da dodaju oko 200 ruskih državljana i grupa na listu sankcija, još uvek postoje neslaganja oko paketa u celini, rekao je Borelj.

On je rekao da se nada dogovoru do kraja nedelje, dodajući da je bilo razgovora o detaljima sankcija.

Ostalo je nejasno da li će Mađarska blokirati ove odluke, pribegavajući onome što su diplomate nazvali "diplomatijom ucene" zbog spora oko uskraćenih fondova EU za Budimpeštu, ili bi to moglo da bude dogovoreno kasnije u ponedeljak ili utorak.

Ministri EU takođe su se u ponedeljak dogovorili da ulože još 2 milijarde evra (2,1 milijardu dolara) u fond za vojnu podršku Ukrajini, nakon što je u velikoj meri iscrpljen tokom skoro 10 meseci rata.

Više dopuna može biti moguće u kasnijoj fazi.

"Današnja odluka će osigurati sredstva za nastavak konkretne vojne podrške oružanim snagama naših partnera", rekao je Borelj.

Ostalo je, međutim, nejasno da li će Mađarska blokirati ove odluke, pribegavajući onome što su diplomate nazvali "diplomatijom ucene" zbog spora oko uskraćenih fondova EU za Budimpeštu, ili bi to moglo da bude dogovoreno kasnije u ponedeljak ili utorak.

Ministri spoljnih poslova su takođe utrli put za trogodišnju vojnu misiju u Nigeru, sa 50-100 vojnika u početku, a kasnije i do 300, kako bi pomogli zemlji da poboljša svoju logistiku i infrastrukturu.

Smatra se da je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, Niger, u opasnosti od mogućeg prelivanja nasilja iz susednog Malija, gde jača pozicija islamističkih militanata nakon povlačenja francuskih i drugih evropskih snaga.

XS
SM
MD
LG