Dostupni linkovi

Mađarska stavila veto na pomoć EU Ukrajini


Ministar financija Mađarske Mihaly Varga, 10. mart 2020
Ministar financija Mađarske Mihaly Varga, 10. mart 2020

Mađarska je u utorak, 6. decembra, blokirala odluku o zajmu Evropske unije (EU) Ukrajini, u iznosu od 18 milijardi eura.

Na taj način je primorala EU da traže alternativno rešenje kako bi Ukrajina u januaru 2023. godine dobila financijsku pomoć.

Ministri financija Evropske unije (EU) odgodili su istovremeno odluku o odmrzavanju milijarde eura pomoći namijenjene Budimpešti.

Na sastanku ministara financija i ekonomije u Bruxellesu, mađarski ministar financija Mihaly Varga potvrdio je protivljenje svoje vlade kreditnoj podršci za Ukrajinu.

Ministri EU su odlučili skinuti s dnevnog reda odluku o 7,5 milijardi eur iz fondova EU-a namijenjenih Mađarskoj, naveli su dužnosnici EU.

Evropska komisija će razmotriti kako da "osigura rješenje za Ukrajinu već od januara", rekao je komesar EU-a za budžet Johannes Hahn tokom sjednice ministara financija (EU).

"Nismo bili u mogućnosti da usvojimo paket u cjelini, ali nismo obeshrabreni", rekao je češki ministar financija Zbinek Stanjura, predsjedavajući na skupu ministara.

Kako je kazao, ambicija je da se sa isplatama Ukrajini počne u januaru.

Europarlamentarac Daniel Freund, česti kritičar mađarske vlade, optužio je Orbana da je kao nitko do sada zloupotrijebio pravo veta.

"EU će naći načina da podupre Ukrajinu čak i bez Mađarske. Ali to znači više vremena, više truda, više troškova. Viktor Orban danas nije mogao Putinu dati ljepši poklon", kazao je Freund.

Stanjura je dodao da je zadužio Vijeće EU-a da radi na "rješenju koje podržava 26 država članica", čime bi se zaobišao mađarski veto, prenosi AP.

Vlade članica EU imaju rok do 19. decembra da zauzmu stav o zamrzavanju fondova EU za Mađarsku. Sada se razmatra mogućnost sazivanja vanrednog sastanka ministara financija, a kao mogući datum održavanja se spominje 12. decembar.

No, ne isključuje se mogućnost ni da se to pitanje nađe na dnevnom redu summita lidera EU koji će biti održan 15. i 16. decembra.

XS
SM
MD
LG