Dostupni linkovi

Brisel pod sve većim pritiskom da Mađarskoj uskrati sredstva iz fondova EU


Premijer Mađarske Viktor Orban posle samita Evropske unije 25. juna, na kojem su ga lideri EU kritikovali zbog zakona za koji kritičari kažu da diskriminiše LGBT osobe.

Evropska komisija je pod sve većim pritiskom da Mađarskoj suspenduje isplate sredstava iz fondova Evropske unije zbog zabrinutosti zbog korupcije i vladavine prava pod premijerom Viktorom Orbanom, kao i zakona u toj zemlji o LGBT za koji zvaničnici u Briselu kažu da je protivan evropskim vrednostima, pišu svetski mediji.

Čitamo vam: Brisel pod sve većim pritiskom da uskrati sredstva Mađarskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:23 0:00

'Teška kršenja vladavine prava'

Poslanici Evropskog parlamenta iz odbora za budžetsku kontrolu pozvali su predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen (von der Leyen) da se suspenduje sredstva EU Mađarskoj kako bi se premijer Viktor Orban primorao da reši pitanje politizovanih sudova i korupcije, ističe Gardijan (The Guardian).

To je poslednji napad na mađarskog premijera, koji se prošlog meseca suočio s neviđenom kritikom lidera EU zbog zakona koji zabranjuje prikazivanje gejeva u obrazovnom materijalu, ističe list, dodajući da se očekuje da Evropski parlament u četvrtak, 8. jula, osudi taj zakon u rezoluciji koja će tražiti od Komisije da pokrene brzi pravni postupak protiv Mađarske zbog diskriminacije LGBT osoba.

Međutim, mnogo pre nego što je mađarski parlament usvojio kontroverzni zakon o LGBT, članice EU i poslanici u Evropskom parlamentu bili su uznemireni kako Mađarska troši sredstava EU, uključujući ugovor o uličnoj rasveti koji je dodeljen Orbanovom zetu, kao i vozu ka Orbanovom rodnom selu.

Evropski poslanici zahtev za suspenzijom sredstava EU zasnivaju na izveštaju tri akademika koji su zaključili da "teška kršenja vladavine prava" u Mađarskoj znače da postoji pravno opravdanje za obustavu isplata Budimpešti radi zaštite poreskih obveznika u EU.

Izveštaj ukazuje na laboratorije u 43 škole u Mađarskoj od kojih je svaka koštala milion evra i koje su delom finansirane iz Evropskog socijalnog fonda. Istraga Evropske komisije otkrila je da je svaka laboratorija posebno naplaćivala razvoj udžbenika, iako su svi koristili istu knjigu.

Svaki pokušaj da se obustave isplate članici EU zbog demokratske kontrole biće test za mehanizam uslovljavanja vladavinom prava, ističe Gardijan, ukazujući da mađarska Vlada osporava taj zakon na Evropskom sudu pravde, što izaziva zabrinutost da Komisija možda okleva da deluje.

Pritisak na Brisel zbog propusta Budimpešte

Izveštaj o propustima mađarske Vlade u obezbeđivanju transparentnog korišćenja sredstava EU i nezavisnom nadzorom, stavlja pritisak na Brisel da pokrene odredbe o vladavini prava i ne isplati sredstva Budimpešti, ocenjuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Izveštaj tri profesora, koji su naručili poslanici Zelenih i iz drugih grupa, iznosi osnove da Evropska komisija aktivira novi mehanizam uslovljavanja vladavinom prava koji omogućava obustavljanje sredstava EU u određenim okolnostima.

U izveštaju se navode propusti Budimpešte u nadzoru transparentnog upravljanja sredstvima, nedovoljno efikasno nacionalno tužilaštvo i neadekvatna nezavisnost sudstva. Orbanova vlada, navodi se u dokumentu, "ne može biti pouzdani upravitelj fondova EU dok se ti problemi ne isprave".

Objavljivanje izveštaja dolazi u vreme kada je Evropska komisija pod sve većim pritiskom da pokrene mere protiv Budimpešte, ističe Fajnenšl tajms. Evropski komesar za budžet Johanes Han (Johannes Hahn) u utorak, 6. jula, suočio se na raspravi u Evropskom parlamentu s nizom zahteva da se preduzmu hitni koraci za aktiviranje odredbi o vladavini prava protiv Mađarske. Han je branio postepeni proces Komisije i nastojao je da uveri poslanike da će mere biti preduzete na jesen, i to ne samo protiv jedne ili dve države članice, već možda i više njih.

Evropska komisija takođe razmatra kako da postupi u politički osetljivom procesu odobravanja Orbanovog zahteva za više milijardi evra iz fonda za oporavak EU, piše list, uz ocenu da je to pitanje dodatno sporno zbog reakcije među poslanicima oko mađarskog zakona o zabrani sadržaja koji prikazuje ili promoviše LGBT osobe u školama i medijima.

Bez 'zelenog svetla'?

S druge strane, Politiko (Politico) piše, pozivajući se na diplomate i zvaničnike, da Evropska komisija neće odobriti zahtev Mađarske za 7,2 milijarde evra bespovratnih sredstava iz fonda EU za oporavak, zbog nezadovoljstva Brisela antikorupcijskim naporima u planu Budimpešte kako da troši ta sredstva.

Komisija treba da odobri zahtev do ponedeljka, 12. jula, ali Brisel neće dati zeleno svetlo mađarskom planu kakav je sada, rekli su zvaničnici.

Mada je Komisija oprezna da povezuje potrošnju sredstava sa širim pitanjima vezanim za poštovanje vladavine prava, zvaničnici za Politiko kažu da mađarski plan ne zadovoljava dva kriterijuma koji se odnose na mere u borbi protiv korupcije.

Prema pravilima fonda EU za oporavak, nacionalni planovi za potrošnju tih sredstava moraju da odgovore na "sve ili značajan podskup" preporuka za pojedine zemlje i uspostave sistem monitoringa protiv "sukoba interesa, korupcije i prevare i da izbegnu dvostruko finansiranje". Među zahtevima za Mađarsku su da "ojača antikorupcijski okvir, uključujući unapređenje napora tužilaštva i pristupa javnim informacijama, i ojača nezavisnost pravosuđa".

Politiko ukazuje da su zvaničnici to rekli u sredu, 7. jula, na isti dan kada poslanici Evropskog parlamenta raspravljaju o rezoluciji za povećanje pritiska na mađarsku vladu zbog zakona za koji se smatra da diskriminiše seksualne manjine.

'Protivno vrednostima Evropske unije'

Šefica Evropske komisije upozorila je u sredu Mađarsku da preokrene kurs u svom kontroverznom zakonu o LGBT, dok se, kako ukazuje Frans pres (Agence France-Presse) vrši pritisak na Brisel da sreže isplate sredstva Budimpešti.

Orban se suočava sa sve većim protestima zbog tog zakona, za koji insistira da je namenjen zaštiti dece.

"Taj zakon je sramota... To je nešto protivno vrednostima Evropske unije", rekla je fon der Lajen Evropskom parlamentu u Strazburu.

Mađarska godinama prkosi Evropskoj uniji autoritarnim zakonima za koje kritičari kažu da sputavaju slobodu govora i da prete nezavisnosti pravosuđa. Evropska komisija pokrenula je nekoliko pravnih postupaka protiv Budimpešte, ali bez rezultata pošto su Poljska i Mađarska blokirale proces koji zahteva saglasnost svih članica.

Poslednji sporni zakon, nazvan "Zakon protiv pedofilije", prvobitno je namenjen pooštravanju kazni za zlostavljanje dece, ali su u njega uključeni amandmani za koje kritičari kažu da povezuje pedofiliju s homoseksualnošću i da generalno stigmatizuje LGBTQ zajednicu.

"Evropa nikada neće dozvoliti da delovi našeg društva budu stigmatizovani, da li zbog toga koga vole, da li zbog njihovih godina, etničkog porekla, političkog mišljenja ili verskih uverenja", rekla je fon der Lajen.

Svaka pravna mera koju bi protiv Budimpešte pokrenula fon der Lajen naići će na podršku većine članica, ističe AFP, ukazujući da su na samitu EU prošlog meseca lideri kritikovali Orbana zbog zakona o LGBT.

Očekuje se da Evropska komisija pokrene postupak zbog povrede prava protiv Mađarske, što se, kako navodi AFP, svodi na tužbu zbog nesprovođenja zakona EU koja može dovesti do finansijskih kazni.

Poslanici Evropskog parlamenta, s druge strane, traže od Komisije da iskoristi svoja nova ovlašćenja da ne isplati sredstva kada je njihova potrošnja protivna vrednostima EU.

Ta ovlašćenja su deo većeg kompromisa koji su prošle godine postigli lideri EU kada su dogovorili fond od 750 milijardi evra za oporavak od krize koju je izazvao COVID-19, ukazuje AFP i ističe da se tim ovlašćenjima Orban žestoko protivio.

XS
SM
MD
LG