Dostupni linkovi

EU pozvala Mađarsku i Poljsku da obezbede nezavisnost pravosuđa i medija


Poljski i mađarski premijer, Mateuž Moravjecki i Viktor Orban.
Poljski i mađarski premijer, Mateuž Moravjecki i Viktor Orban.

Evropska unija je u sredu, 13. jula, poručila Mađarskoj i Poljskoj da poboljšaju nezavisnost pravosuđa i medija, kao i mere zaštite od korupcije, rekavši da uslovi za odobravanje milijarde pomoći za ove dve zemlje i dalje nisu ispunjeni i da i dalje postoji ozbiljna zabrinutost.

Procena je data u novom izveštaju Evropske komisije, koji uključuje savete za poboljšanja demokratije u svih 27 država članica bloka, od transparentnijeg prikazivanja javnih finansija do digitalizacije javne uprave.

Ali, oči su uprte u dve bivše komunističke zemlje u kojima evroskeptične vlade vode sve žešće bitke sa EU oko migracija, ljudskih prava, pitanja životne sredine i demokratskih vrednosti.

"Ruski rat u Ukrajini je još jedan podsetnik na važnost našeg rada na održavanju i promovisanju vladavine prava u EU i šire," rekla je evropska komesarka za vrednosti i transparentnost Vera Jourova predstavljajući izveštaj.

"Možemo ostati verodostojni samo ako pospremino sopstvenu kuću," istakla je Jourova.

Komisija u Briselu uskraćuje Budimpešti pristup stimulativnim fondovima u iznosu od 15,5 milijardi evra koji su namenjeni za podizanje privrede uzdrmane pandemijom korona virusa, kao i dodatnih 36 milijardi evra predviđenih Poljskoj, najvećoj zemlji na istoku EU.

Komisija je već odobrila isplate za 25 zemalja članica. Poljska je u toj grupi, ali još nije primila nikakav novac jer Komisija obećava da će se uzdržati od bankovnog transfera dok se ne sredi stanje u poljskom pravosuđu.

U sredu je rečeno da "i dalje postoje ozbiljne zabrinutosti u vezi sa nezavisnošću poljskog pravosuđa".

Poljskoj se preporučuje razdvajanje uloga ministra pravde i glavnog tužioca, poboljšanje pristupa civilnog društva kreiranju politike i obezbeđivanje pravičnog procesa u odlučivanju o dozvolama za emitovanje programa elektronskih medija.

"Ovde se ne radi o vladavini prava," rekao je poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro, koji je i glavni tužilac i stoji iza radikalne reforme poljskih sudova koja ih je ostavila otvorenim za političko mešanje, kako navodi prema EU, grupe za zaštitu ljudska prava i druge međunarodne organizacije.

"Radi se o moći, radi se o rušenju vlade koja ima demokratski mandat u Poljskoj," rekao je Ziobro na konferenciji za novinare reagujući na preporuke Komisije.

Budimpešta je više puta ponavljala da je spremna da zaključi sporazum sa Komisijom, ali je Evropska komisija navela da Mađarska nije ostvarila dovoljan napredak.

Komisija je do danas isplatila preko 100 milijardi evra iz specijalnog fonda za COVID članicama, uključujući Španiju i Hrvatsku. Holandija je tek prošle nedelje podnela svoj plan potrošnje na odobrenje nakon dugih unutrašnjih političkih sukoba.

Komisija tek treba da odobri plan Mađarske.

Ali u sredu je u izveštaju Komisije navedeno da ostaje zabrinutost u pogledu nezavisnosti pravosuđa u Mađarskoj.

Preporučio je Budimpešti da ojača ulogu svog Nacionalnog sudskog saveta, kao i da unapredi nezavisnost regulatornog tela za medije i usvoji "sveobuhvatne reforme u oblasti lobiranja".

To dolazi u osetljivom trenutku za Viktora Orbana, dugogodišnjeg premijera Mađarske, jer je forinta rekordno pala u odnosu na evro dok je inflacija dvocifrena i rastu troškovi energije.

"Ovo ostavlja Orbanu težak ekonomski problem za rešavanje, s kojim bi se lakše suočio da ima pristup sredstvima EU," saopštila je konsultantska kuća Eurointelidžens u sredu.

U međuvremenu, Orban je zakomplikovao napore EU da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, postigne dogovor o minimalnom globalnom korporativnom porezu.

"Mađarska i Evropska komisija... približavaju se obostrano štetnoj fazi zastoja zbog njihovog sukoba oko vladavine prava," saopštio je Eurointelligence.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG