Dostupni linkovi

Poljska traži sredstva EU za obnovu nakon ukidanja spornog sudskog mehanizma


Poljski predsednik

Poljska je zamenila kontroverzno telo koje je disciplinovalo sudije novim panelom za odgovornost — što je najnoviji obrt u dugotrajnom sporu sa Evropskom unijom oko nezavisnosti pravosuđa — a vodeci poljski političar je rekao u utorak, 14. juna, da se nada da će EU "odgovarajuće" reagovati na njegov potez.

EU je zamrznula milijarde evra sredstava za oporavak od pandemije za Poljsku zbog kritike njenih vlasti da podrivaju vladavinu prava.

Najuticajniji poljski političar, lider vladajuće partije Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski je insistirao da je Poljska ispunila zahteve EU za izmene propisa o pravosuđu.

"Nadam se da će reakcija biti ispravna i u skladu sa sporazumima (EU)," rekao je Kačinjski, ponovivši svoj stav da tela EU krše ugovore bloka u svom pristupu Poljskoj.

Predsednik Andrzej Duda potpisao je izmene disciplinskih propisa u zakon kasno u ponedeljak.

Donji dom poljskog parlamenta koji je pod kontrolom vladajućih konzervativaca, glasao je prošle nedelje za ukidanje tog disciplinskog tela.

Kačinjski je takođe je rekao da je rat u Ukrajini, susedu Poljske, nedavno promenio pristup EU vladi u Varšavi na bolje i da se vide neki "elementi dobre volje". Poljska podržava borbu Ukrajine protiv ruske invazije i primila je milione ukrajinskih izbeglica.

Međutim, izmene koje je potpisao Duda u velikoj meri se vide kao površna i kontinuirana politička kontrola nad sudijama, što je glavna prepreka u odnosima između Varšave i Brisela.

Opozicija, kao i grupe sudija i drugi kritičari, rekli su da tekst ne odgovara dovoljno na zamerke oko politizacije sudskog sistema.

Duda je u potpisanim izmenama zakona u ponedeljak uklonilo Disciplinsko veće Vrhovnog suda, koje je korišćeno za sankcionisanje krtički nastrojenih sudija. Zameniće ga novo telo za odgovornost koje imenuje predsednik.

Samo jedan od mnogih sudija koji su disciplinski kažnjeni zbog kritikovanja vladinih postupaka je vraćen na posao, ali je imenovan u drugi deo suda i poslat na odsustvo.

Evropska unija i Varšava se dugo suprotstavljaju oko nezavisnosti sudstva i vladavine prava u Poljskoj. To pitanje je dobilo na značaju u vreme kada EU pokušava da zadrži jedinstvo naspram rata u Ukrajini.

Poljska koja se graniči s Ukrajinom je na prvoj liniji napora solidarnosti EU.

Plan obnove poljske privrede blokiran je više od godinu dana zbog zabrinutosti Evropske komisije oko nezavisnosti sudstva u toj zemlji.

Fon der Lajen se prošle nedelje suočila sa kritikama centrističkih poslanika u Evropskom parlamentu nakon što je Evropska komisija uslovno prihvatila plan oporavka Poljske od pandemije, otvarajući mogućnost isplate sredstava u iznosu od oko 36 milijardi evra (39 milijardi dolara). Poslanici su tvrdili da je odluka preuranjena, jer Poljska nije ispunila uslove EU.

Fon der Lajen, koja je posetila Varšavu nakon usvajanja ove odluke, rekla je da je odobrenje plana od strane EU važno ali da je to samo prva faza, jer će novac biti isplaćen kada budu uvedene reforme.

Ona je istakla važnost suštinskih promena koje bi garantovale nezavisnost sudstva: ukidanje disciplinskog veća, izmenu pravila i omogućavanje sudijama koje je veće sankcionisalo ili suspendovalo da se njihovi slučajevi preispitaju.

Disciplinsko veće je skupo koštalo Poljsku. Evropski sud pravde kaznio je Poljsku sa rekordnih milion evra dnevno zbog odbijanja da sprovede izmene koje je tražio Brisel.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG