Dostupni linkovi

Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice 'KM', poručuje EU


Granični prelaz između Kosova i Srbije, Merdare, april 2022.

Evropska unija (EU) je blagovremeno bila obaveštena o odluci kosovske Vlade da će ukinuti registarske tablice koje izdaju organi Srbije na Kosovu.

Portparol EU Peter Stano je naglasio da zvanična Priština ima pravo na takvu odluku.

"Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice 'KM'", naveo je Stano u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima.

Potvrdio da je EU ranije ove nedelje obaveštena o planovima kosovske Vlade, ali da nisu bili konsultovani.

Prema rečima briselskog portparola, važno je da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena, te da se on priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa pogođenim građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom.

Odluka kosovske Vlade je izazvala oštru reakciju Beograda. Reagujući na ove odluke, predsednik Srbije,Aleksandar Vučić je 29. juna optužio zvaničnike Kosova da spremaju "progon" srpskog stanovništva. Za te tvrdnje nije izneo nikakve dokaze.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je bio u Beogradu u trenutku kada je Vlada Kosova saopštila odluku.

On je ocenio da je u odnosima Srbije i Kosova nastala "nova situacija" koja je promenila "planove i teme" njegove posete.

XS
SM
MD
LG