Dostupni linkovi

Borell veruje da pregovori sa Iranom mogu da dovedu do sporazuma


"Pregovori su zaustavljeni, a sada su ponovo otvoreni", rekao je Borell na marginama samita G7 i dodao da vidi izglede za "postizanje konačnog sporazuma".
"Pregovori su zaustavljeni, a sada su ponovo otvoreni", rekao je Borell na marginama samita G7 i dodao da vidi izglede za "postizanje konačnog sporazuma".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrel izjavio je da su uklonjene prepreke za nastavak pregovora između Irana i svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma.

Na marginama sastanka Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7), Borel je 13. maja rekao da je izaslanik EU Enrique Mora ove nedelje posetio Teheran i da su razgovori "prošli bolje od očekivanog".

"Pregovori su zaustavljeni, a sada su ponovo otvoreni", rekao je Borell i dodao da vidi izglede za "postizanje konačnog sporazuma".

Borell je rekao i da se "takve stvari ne rešavaju preko noći" i dodao da postoji "perspektiva postizanja sporazuma".

Iran je već godinu dana o oživljavanju sporazuma pregovara sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Francuskom, Rusijom i Kinom direktno, i Sjedinjenim Državama indirektno.

Sporazum je propao 2018. godine kada je bivši predsednik SAD Donald Trump povukao Sjedinjene Države i uveo sankcije Iranu.

Novi razgovori u Beču prekinuti su u aprilu, a Teheran i Vašington su okrivljavali jedni druge za nerešavanje preostalih pitanja.

Izaslanik EU Enrique Mora je ove nedelje bilo u Teheranu u, kako su neki opisali, poslednjoj šansi da se spase sporazum iz 2015. godine.

Iran je dugo poricao da pokušava da razvije nuklearno oružje, navodeći da je njegov program isključivo u miroljubive svrhe.

Međutim, otkako je sporazum propao, Teheran je znatno proširio svoje nuklearne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG